Mount Elgon och Sipi-vattenfallen
Blogg

Mount Elgon och Sipi-vattenfallen

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-16

Filip och jag lämnar Entebbe redan sex på morgonen, det är fortfarande mörkt. Vi lyckas på så vis undvika rusningstrafiken kring Kampala. Någon gång på eftermiddagen når vi den lilla byn Sipi i vars närhet det finns tre stora vattenfall. Det översta är 85meter högt, det mittersta 63meter och det understa 100meter. Vi befinner oss på Mount Elgons ugandiska sida. Berget som når 4300meter ligger mellan Kenya och Uganda. Vi hamnar på ett trevligt guesthouse med en vindunderlig utsikt över två av Sipi-vattenfallen.

Tidigt nästa morgon gör vi en längre vandring i det vackra småskaliga landskapet. Vi har en bra guide som öser lokalkunskap över oss.

Vi passerar den lokala “bensinstationen”. En mjölkpall med ett tiotal flaskor. De är fyllda med bensin på mellan en och en och en halv liter. Hit åker motorcyklarna för att köpa några liter. Det är långt till närmaste mack. Nedanför berget kostar bensinen något mindre än här uppe. Den som driver denna “bensin-business” lägger på 10 % för vinst och transport. Träffar byns polischef som precis har tankat sin tjänste-motorcykel. Han berättar att han är mycket nöjd med den lilla bensinstationen.

Den lokala bensinstationen
Polischefen har precis tankat upp

Fem skolflickor i 12-13-årsåldern kommer joggande och jag hakar på och joggar med. De tycker det är kul när jag springer med vid deras sida. Ja det gör jag också. De skrattar och skojar. Men så blir de allvarliga när jag tar en bild. Det där med “smile please” fungerar oftast dåligt när man tar en bild av någon i Afrika. Märkligt, det är enda gången de är allvarliga.

Joggande skoltjejer

Vi ser två stenar, sammanbundna med ett snöre, upphängda över elledningar. Vår guide berättar att man gör så när elledningarna börjar “slacka” och nästan stöta ihop. Stöter de ihop blir det lätt kortslutning. Ett effektivt “hands-on” sätt för att undvika elavbrott. Vi ser även hur man hänger upp gamla bananblad över ett snöre. Denna gång handlar upphängningen om att ge kräsna getter mat.

”Stoppa elavbrott” – uppfinning
Kräsna getter serveras upphängda bananblad

Vår guide berättar om många symbioser. De stora Africana Cordiana-träden som ger skugga och skyddar kaffebuskarna. Kaffebuskarna planteras ibland vid bananträd. Kaffebuskens rötter slingrar sig runt bananstockarnas rötter och kan därigenom suga upp vatten från bananstockarna när det är torka. Odlingarna är små, ofta pyttesmå. Det odlas lök, kål, bananer, tomater, kaffe, korn, vete…….

Motorcykeltvätt i Sipi-floden
Filip med guide och lokala ”beundrarskaran”
Köket till vänster och övriga bostaden till höger
Här är gänget som mumsar i sig mina jordnötter

Under vår vandring hälsar vår guide på alla vi möter, vilket är många. Det känns så fredligt och fint med alla vinkningar och skratt längs med vägen. Vi njuter av de tre vattenfallen på nära håll. Vad gäller djur handlar det framförallt om höns, getter och kor. Vi ser en liten kille på fyra år som “klipper gräs” med en machete. Här deltar alla i det dagliga arbetet.

Välförtjänt öl efter vandringen
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-16
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas