Blogg

Nilen

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-11

Engelsmännen bestämde under mitten av 1800-talet att den vita Nilens källa finns vid utflödet från Victoriasjön. Det finns ett litet monument kring detta i den lilla staden Jinja. Egentligen måste källan finnas mycket tidigare, kanske i Burundi. Nilen består av den vita och den blå Nilen. Den blå Nilen har sin källa någonstans i Etiopien och rinner sen ihop med den vita Nilen i Sudans huvudstad Khartoum. Till slut rinner den mäktiga floden ut i Medelhavet vid Alexandria i Egypten.

Här, precis här, börjar den vita Nilen

Jag har tidigare fått uppleva källflödena för Gula Floden, Yang Tse Kiang floden, Mekongfloden, Ganges, Bramaputra, Indus, Sutlejs och Amazonasfloden. Är lite nörd på stora floder. Älskar dessa mäktiga livgivande vattenflöden. Har full förståelse för Dr. Livingstone och de andra upptäcksresanden som jagade runt efter Nilens källa på 1800-talet. Ibland känner jag att jag föddes i fel århundrade. Nja bara en liten stund innan jag inser hur otroligt tufft det måste varit att resa i Afrika på 1800-talet. Nästan alla besökare drabbades av malaria eller andra tropiska sjukdomar. Engelsmännens botemedel “gin and tonic” hjälpte tyvärr inte mot malaria.

Vi stannar i Jinja på guesthouse “Source of Smile”. Vi blir ompysslade av Ellert den trevlige svensk-isländske ägaren. Han baddar Filips stora och kliande myggbett. Det blir gamla recept med äppelcider-vinäger och andra specialare.

På guesthouse ”Source of the Smile” bor vi i Jinja
Filip får hjälp med sina kliande myggbett av Ellert och hans olika häxbrygder
En av häxbrygderna mot myggbett
Ellert med sin kompanjon
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-11
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas