Nakurusjön
Blogg

Nakurusjön

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-23

“Lake Nakuru NP” är en av de minsta nationalparkerna i Kenya. Parken som ligger kring Nakurusjön är kanske den vackraste jag sett. Den västra sidan har oslagbara vyer över sjön. Den tidiga morgontimmen med morgondimma eller kanske lågt liggande moln skapar en drömlik atmosfär.

Nakurusjön tidigt på morgonen

Djurlivet är fint med noshörningar och Rotschild-giraffer som det mest spännande. Vi belönas med hela femtio Rotschild-giraffer. Det känns fantastiskt när man vet att det för något år sedan bara fanns 1700 av dessa giraffer. Den mest hotade giraffsorten. De är något kortare och vackra med sina vita ben och vita öron.

Poserande giraff
Eller försöker den gömma sig bakom trädet?

Vi får se fem vita och fyra svarta noshörningar. Ett litet flygfält med ett spaningsplan finns för övervakning. Parken kämpar med näbbar och klor mot tjuvskyttar. Kampen mot tjuvskyttarna är svår förstår vi. Priset på noshörningshorn är skyhögt och tjuvskyttarna tycks villiga att riskera allt.

Stora flamingon får vi se. Men de massor av stora och små flamingo som jag såg i parken för sjutton år sedan är borta. Man bestämde för en femton år sedan att man skulle köpa upp mark från småbönder runt nationalparken. Bönderna använde mycket vatten för sina odlingar. Man började istället släppa ut detta vatten i sjön. Sjön blev större och större, med färskvatten som flamingo inte vill ha. Det gick så långt att många av parkens egna installationer lades under vatten. Vi frågar och får till svar att sjön kommer bli ännu större och att man fortsätter köpa mark av bönderna.

Stora pelikaner
En pelikan kommer in för landning
En vacker ”superb starling”
Gamla ”headquarter” ligger under vatten

Julstressen är över, vi fick vara ensamma med den bedårande naturen. En vacker och rogivande dag i en park tom på turister.

Waterbuck
Blir safaribilen bogserad av en giraff?

 

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-23
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas