Turkanasjön
Blogg

Turkanasjön

Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-26

“The constant gardener” är en bok av John le Carré som blivit film. Det är en medryckande, spännande film. Jag såg den för några år sedan. Bilderna av Turkanasjön har levt kvar i mitt huvud sedan dess. Jag börjar undersöka om det är möjligt att åka längs med Turkanasjön. Vägarna är lite si och så och ibland bortspolade under regnperioden. Januari – februari är årets torraste period, det bör fungera nu.

Det kan bli rejält spännande men kräver att man håller tungan rätt i mun. Det ska gå att, så att säga, checka ut från Kenya i Nairobi, både vad gäller bilen och våra pass. Det kommer bli en lång körning till Lodwar på “vanliga” kenyanska vägar. Efter Lodwar går vägen längs med sjön på lös sand och hårdpackad med en del “tvättbrädeskörning”. Den stora frågan är hur djup sanden är? En del överfarter över uttorkade floder bli det också. Vägen ska vara hyfsat lätt att hitta. Ibland får man fråga lokalbefolkningen om det är hjulspåren till vänster eller till höger som bär dit man vill komma. Jag får mycket hjälp av mitt facebookforum “Overlanding Africa”. Där ställer jag många frågor och känner mig till slut komfortabel med att åka längs med den västra delen av Turkanasjön. Vi bestämmer, sista kvällen i Nairobi, att oddsen är goda för en lyckad tur längs med Turkanasjön in i Etiopien.

Nästa morgon går vi först till “Nyayo-house” och immigration office. I lucka nummer sex berättar vi att vi cirka den 25/1 ska lämna Kenya via västra delen av Turkanasjön. Vi fyller i en grön blankett och får våra pass utstämplade. Det går förvånansvärt snabbt och lätt. Därefter går vi vidare för utstämpling av bilen. Vi hamnar av misstag hos polisen. Fyra bistra poliser tittar på oss. Men stora leenden kommer snart fram när vi berättar om vårt ärende.

I huset bredvid hittar vi skattemyndigheten och längst in på våning ett en man i gröna glasögon. “Nja det kan jag inte göra” säger han. Efter lite lirkande, där han till slut får ok av sin chef, stämplar han enligt alla konstens regler min ”carnet de passage” som hade bilen redan lämnat Kenya. Vi lämnar vårt hotell, tar en taxi till Toyota och hämtar ut min kära bil Eastern Mountain. Bilen är nu försedd med ny vindruta, nya bromsklossar, nya olje- och dieselfilter och framförallt nytt ac-filter. Det kommer bli varmt vid Turkanasjön, över 40 grader.

Här några bilder från Turkanasjön

Turkanakvinna med ved på huvudet
Turkanaby
Vilka färger, vilken hållning
Sven Gruvstad
Publicerad 2020-01-26
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas