Behövs en ny dom i HD?
SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström.
Ekonomi | konsument

Behövs en ny dom i HD?

”Bankerna måste sjösätta säkrare system men utan att de inskränker äldres rätt och frihet att hantera sina egna pengar” Det säger SPF Seniorernas generalsekreterare Peter Sikström i en kommentar till bankernas argumentation för att motverka bedrägerier.

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-09

Det är en oroande låg andel som får ersättning enligt Allmänna reklamationsnämnden ARNs rekommendationer, understryker Peter Sikström.

– Det är tydligt att ARN behöver förtydliga sina rekommendationer till bankerna så att fler kan få sina pengar tillbaka. Det kan också vara så att det behövs en ny dom i Högsta domstolen.

Vad råder du i dagsläget SPF Seniorernas medlemmar att göra för att skydda sig mot bedrägerier?
– Vi måste alla vässa vår uppmärksamhet och odla en sund misstänksamhet. När det kommer till bankärenden behöver man bete sig litegrann som om varje dag vore första april. Det gäller att året runt vara ganska skeptisk till olika instruktioner och frågor man ställs inför.

– Jag skulle också råda att man läser på. SPF Seniorerna, polisen och nyhetsmedia informerar löpande om hur bedrägerier går till och hur man ska skydda sig.

Peter Sikström rekommenderar att man minimerar risker genom att inte ha sitt sparkapital på samma konto man betalar räkningar med.

– Om tjuven kommer över ditt kort och kod så kan bedragaren i alla fall inte komma åt dina sparpengar. En enkel sak man kan göra här och nu. b

Jan Arleij
Publicerad 2023-10-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas