”Jag slutade när jag hade lust”
Andra gången Agneta gick i pension blev det på riktigt. Visst kan hon sakna pulsen, men nu sover hon bättre. Foto Julia Sjöberg
Jobba | jobbonärer

”Jag slutade när jag hade lust”

Agneta Ströberg kan se tillbaka på ett långt yrkesliv, först som lärare men de senaste decennierna som rektor.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-18

Trots sina 71 år gick hon i pension först för två år sedan. Det var andra gången gillt. Första gången hon gick i pension var hon 66 år, men då började hon jobba igen några månader senare.
– Våren och sommaren gick och jag tyckte att det kändes tomt. Jag blev kontaktad av en före detta chef som hade ett bemanningsföretag för rektorer. Jag började jobba med att stötta upp ett rektorsteam på en skola där det var lite jobbigt. Det var väldigt roligt och stimulerande så jag fortsatte.

Ytterligare uppdrag i samma kommun ledde till anställning på 80 procent fram till för två år sedan när Agneta kände att det var dags att sluta.
– Det skulle ske förändringar och jag tyckte jag hade varit med om det så många gånger. Jag ville inte göra det en gång till. Det var inte orken som tog slut, men det kändes som att jag var färdig med jobbet då.
Agneta upplevde pensionen annorlunda andra gången. Hon visste nu vad det skulle innebära och tyckte det var skönt.

Hon har ett relativt aktivt liv som pensionär och en stor vänkrets. Men hon värdesätter att nu kunna bestämma själv vad hon ska göra och att hon kan ta lång tid på sig för att äta frukost och läsa tidningen.
– Det var en lättnad att gå i pension denna gång. Livet blir ju väldigt mycket lugnare. Att inte behöva passa tider och att inte ha så mycket omkring sig. Att kunna sätta sig och läsa en bok mitt på dagen, det är frihet.
Agneta såg sig själv som yrkesarbetande fram till att hon gick i pension på heltid för två sedan. Men hon kände sig mer fri under de sista åren eftersom hon visste att hon kunde ta en termin i taget och sluta när hon hade lust. Hon hade valmöjligheten hela tiden.

Agneta Ströberg

Född: 1950
Bor i: Göteborg
Yrkesliv: Lärare och rektor
Familj: Änka sedan 15 år, tre barn och fyra barnbarn

Dölj faktaruta

Som skolledare har man mycket människor omkring sig på dagarna. Det blir många samtal och pulsen är hög. Det är något Agneta fortfarande kan sakna ibland och hon kan få en känsla av att ha hamnat lite vid sidan av.
– Men när man känner så får man se till att aktivera sig och det tycker jag också att jag gör.
Hon kan se hälsofördelar både med att hon fortsatte arbeta efter 65, och med att hon nu gått i pension. Hennes sömn har blivit bättre efter pensioneringen, hon känner sig mer avslappnad och hennes kondition har förbättrats. Men hon tror ändå att det är bra med ett långt arbetsliv, om man orkar och kan.
– Det beror ju också på vilket yrke man har men jag tror att det är bra att vara aktiv både fysiskt och psykiskt långt upp i åren, säger Agneta Ströberg.

Text: Lena Frändberg

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas