Skattemässig gräddfil för den som orkar jobba
Nyheter | Plånboken

Skattemässig gräddfil för den som orkar jobba

Den som väntar med att ta ut sin pension ges allt fler fördelar. Det framgår av en ny rapport från Pensionsmyndigheten.

Jan Arleij
Publicerad 2022-01-14

Rapporten ”Pension och skatt 2022” är en genomgång av aktuella skattesänkningar för seniorer, såväl de som är pensionärer som de som fortsätter arbeta efter 65.

Rapporten som släpptes i måndags (11/1) fungerar som en stimulanskatalog med syftet att få fler äldre att jobba längre, precis vad politikerna vill för att pensionssystemet ska orka leverera.

Skattesänkningen för 2022 beror på att det förhöjda grundavdraget höjs för de som under året fyller 66 år eller är äldre.

Monica Zettervall.

– Det innebär att både pensionärer över 65 år samt personer som arbetar och som under året fyller 66 år eller är äldre får en lägre skatt. Personer under 66 år som har pension har ett högre skatteavdrag, sammanfattar Monica Zettervall, pensionsexpert på Pensionsmyndigheten, i ett pressmeddelande.

Få känner till

Rapporten betonar alltså det fördelaktiga med att vänta med att ta ut sin pension. Pensionen ökar av fortsatt arbete på grund av mer intjänad pensionsrätt.

Den som fyller 66 år under inkomståret och fortsätter lönearbeta och tjänar upp till 192 000 kronor behöver inte betala mer än 8 procent i skatt, enligt rapporten. Dessutom tjänar man alltså samtidigt in ytterligare nya pensionsrätter i allmän pension.

– Det är få som känner till hur mycket mer man får i plånboken av att arbeta längre upp i åldrarna. Att skatten är lägre både på pension och arbetsinkomst från det år man ska fylla 66 år ger relativt stora effekter för individen, säger Monica Zettervall.

Rapporten listar fler anledningar att fundera på att skjuta upp eller pausa pensionsuttaget för att i stället välja att arbeta.

• Den enskilde får ett fördelaktigare skatteavdrag på pensionen vid ett uttag från och med januari det år personen fyller 66 år jämfört med om pensionen tas ut tidigare.
• Från det år en person fyller 66 år blir inkomstskatten på lön dessutom lägre.
• Ytterligare en fördel är att tid med lön oftast är en tid med högre inkomst än vad tiden med pension är.

Att skatten på pension är lägre för en person som under året fyller 66 år beror på att en äldre pensionär har ett förhöjt grundavdrag, vilket inte en yngre pensionär har, säger Stefan Granbom, analytiker på Pensionsmyndigheten.

– Från det år du fyller 66, och på inkomster upp till 437 000 kronor, betalar du som person mindre i skatt på din lön än den pensionsrätt du får på samma inkomst.

Enligt en analys i Pensionsnyheterna.se kommer den som väljer att vara jobbonär och alltså både tar ut lön och pension under det år då 66-årsdagen infaller undan med en total skattebelastning på 16 procent.

Exemplet är då beräknat på en person som har 192 000 kronor i löneinkomst och lika mycket i pensionsinkomst, alltså totalt 384 000 kronor.

Det innebär att den totala skatten bara blir hälften av kommunalskatten, som i exemplet beräknats till 32,27 kr per hundralapp.

Rapporten

Här hittar du hela rapporten ”Pension och skatt 2022 – Skatteavdrag för pension och lön vid olika åldrar”.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2022-01-14
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas