”Kan nog hålla i tio år till”
Sören älskar att extraknäcka och kommer att göra det så länge det går. Gärna till 80. Foto Pia Nordlander
Jobba

”Kan nog hålla i tio år till”

Sören Eklund är en nybliven pensionär som drivs av nyfikenhet. Det har gett avtryck både i ett brokigt arbetsliv och i tillvaron som extraknäckande pensionär.

Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-18

Under sina trettio år som anställd på ABB har Sören Eklund hunnit med femton olika jobb, bland annat som lagerarbetare, gjutare och maskinoperatör. De sista åren jobbade han heltid med fackliga frågor.
– Jag har haft ett bra arbetsliv inom industrin. Jag har fått intern utbildning och skaffat mig erfarenhet längs vägen.
I ungdomen hade han en ambition att arbeta med barn. Men när han väl kom in på förskolelärarutbildningen hade han redan börjat jobba inom glasindustrin i Kalmar. Han ville inte gå ner i lön, så det blev inte någon dagisfröken av Sören. Han blev kvar på fabrikerna och det är han nöjd med.

Nu har han kallat sig pensionär i mer än ett år men jobbar ungefär 30-35 timmar i månaden i olika företag som hyr ut seniorer.
– Tillfredsställelsen av att hjälpa till är nog den stora drivkraften. Sen tycker jag om att få nya arbetsuppgifter. För ett tag sen fick jag jobba i ett skolkök, det var helt nytt för mig och bland det roligaste jag har gjort.

Planen var egentligen att Sören skulle gå i pension vid 67, men när det kom besked om att den dåvarande arbetsplatsen ABB Motors skulle läggas ned ändrades planerna. Han tackade nej till ersättningsjobb på ABB Robotics och tog i stället frivillig avgångspension. Det var ekonomiskt fördelaktigt och han kunde ändå jobba vidare på ett annat företag under drygt ett år.
Det var när han även slutade jobba där, 65 år gammal, som han började betrakta sig själv som pensionär.

Sören Eklund

Född: 1955
Bor i: Västerås
Yrkesliv: Industriarbetare
Familj: Hustru och två döttrar från ett tidigare äktenskap

Dölj faktaruta

– Nu skulle jag inte kunna tänka mig att jobba heltid igen. Jag uppskattar ledigheten för mycket. Jag sover bättre och kan slappna av på ett annat sätt än förut. Jag har trivts på mina arbeten, men det har ju inte varit roligt alla dagar i veckan, säger Sören.
Nu finns tid för huset, trädgården, de två hundarna och att vara ute i skogen och plocka svamp. Tid att följa med i samhällsdebatten.
Det är fullt upp hela tiden men inga måsten på samma sätt som när han arbetade heltid. Sören tycker också att han har kommit förbi det som han upplevde som tuffast med övergången till pensionärslivet.

– Jag saknade jobbet otroligt mycket i början. Det var gemenskapen jag saknade, både arbetsgemenskapen och den fackliga samhörigheten.
Extraknäckandet kommer Sören inte att sluta med i första taget.
– Jag kommer att hålla på så länge hälsan och lusten finns kvar. Jag kan nog hålla på tio år till, kanske fram tills jag är 80. Jag har kompisar i den åldern som är pigga och som fortfarande jobbar. De är föredömen för mig.

Läs också
Tidningen Senioren
Publicerad 2022-03-18

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas