Påminnelse om missad pension ger resultat
Foto: Colourbox
Ekonomi & Pension | pengar

Påminnelse om missad pension ger resultat

Påminnelser om bortglömda pensionspengar ger resultat. Men det visar också att det finns mycket kvar att göra. ”Vi ser än en gång tecken på att vi behöver göra det enklare att förstå tjänstepensionen”, säger Christina Lindh, kommunikatör på Statens tjänstepensionsverk (SPV)

Jan Hagberg
Publicerad 2023-09-07

SPV har tidigare, senast i februari och mars, skickat ut en särskild uppmaning till cirka 10 000 personer om att ”du kommer väl ihåg att du har tjänstepension från statlig anställning”

Det gäller personer över 67 år eller äldre som har slutat att jobbat statligt men som inte tagit ut sin förmånsbestämda del av tjänstepensionen.

Precis som förra året var gensvaret stort. Efter utskicken kom över 2 300 digitala ansökningar in till SPV jämfört med en normal månad då antalet varierar mellan 200 och 300.

När SPV sedan frågar personerna om utskicken visar det sig att pensionen inte är så lätt att förstå.

– Vid fjolårets utskick såg vi att det fanns många som inte förstod att de hade mer pengar att hämta från den statliga tjänstepensionen. De trodde att de hade tagit ut alla delar. Nu får vi det återigen bekräftat att det kan vara svårt att ha koll på sin pension, säger Christina Lindh.

Tipsar om minpension.se

Ett sätt att få folk att göra det enklare att förstå sin pension är de här påminnelserna. Men SPV menar att mer kan göras.

– Vi ser över om vi kan påminna de här kunderna på ett mer kontinuerligt sätt. Att också öka förståelsen för både tjänstepensionen och pensionen som helhet tror vi är viktigt. Ett bra tips kan till exempel vara att logga in på minPension. Där kan du göra prognoser över hela din pension. Du kan också se dina tjänstepensioner och för de flesta även om de är under utbetalning eller inte, säger Christina Lindh.

Fotnot: Fortfarande kan inte personer som fyllt 80 år logga in på minpension.se. Det kan du läsa mer om här

Jan Hagberg
Publicerad 2023-09-07

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas