”Socialt perspektiv saknas i pensionsdebatten”
SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson längst till vänster på tisdagens seminarium om pensioner som Pensionsmyndigheten arrangerade. Foto: Jan Arleij
Ekonomi & Pension | Pensioner | pensioner

”Socialt perspektiv saknas i pensionsdebatten”

”Vi behöver diskutera om tjänstepensionen bör vara obligatorisk” Det sa SPF Seniorernas förbundsordförande Eva Eriksson när Pensionsmyndigheten bjöd in till seminarium i Almedalen.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-05

Hur ser egentligen den ekonomiska situationen ut för dagens pensionärer? Är pensionerna låga? Det var grundfrågan för Pensionsmyndigheten vars generaldirektör Daniel Barr inledde seminariet med att kasta ljus över frågan med fakta ur en av myndighetens färska rapporter om pensionssystemet.

– De svenska pensionerna är i en internationell jämförelse ungefär genomsnittliga i förhållande till den genomsnittliga inkomsten, slog Daniel Barr fast.

Eva Eriksson tackade myndigheten för faktaredogörelsen och den rad rapporter om systemet som myndigheten tagit fram det senaste året. Det ger politikerna underlag för en bättra analys.

Läs också: Vad är en fattig pensionär?

För det är mycket som behöver göras, menade Eva Eriksson och stack ut hakan:

– Tjänstepensionen håller idag uppe en alltför svag allmän pension. Ska den utvecklingen fortsätta måste arbetsmarknadens parter och politiken tydligt tala om det så att pensionärer är medvetna om det är så pensionssystemet är tänkt att fungera i praktiken.

”Det finns informationsjobb att göra”

– Man måste som pensionär också vara klar på att om man tar ut den på fem år så blir pensionen mycket lägre och man får en dålig ekonomisk standard. Här finns informationsjobb att göra. Situationen idag innebär att vi behöver få igång en diskussion om att göra tjänstepensionen obligatorisk, fortsatte Eva Eriksson.

Eva Eriksson påminde om en debatt för några år sedan som handlade om ingångslöner.

– Man talade då om ett förslag på 17 000 kronor som förkastades som helt omöjligt av det politiska etablissemanget, med argumentet att detta vore omöjligt att leva på. Ställ det mot dagens pensionsnivåer på 15 000 som gäller för stora grupper pensionärer. Om det hörs ingenting. Det visar på ett fel på debatten. Den saknar ett socialt perspektiv.

För ensidig debatt om garantipensionen

Eva Eriksson betonade att det inte är ”gratis” för ett samhälle som håller sig med ett pensionssystem som levererar för lite.

– Det kostar mycket att kompensera den enskilde för insatser för läkemedel, sjukvård, tekniska hjälpmedel och så vidare.

Det senaste årets pensionsdebatt har i hög grad och alltför ensidigt handlat om garantipensionernas nivåer.

– Det finns en helt annan social diskussion som man har missat under det senaste årets trätande mellan de politiska partierna. Många har idag så låga pensioner att man inte har råd med tandläkarbesök, nya glasögon eller julklappar till barnbarnen, sa Eva Eriksson och gav därmed uttryck för SPF Seniorernas svar på Pensionsmyndighetens grundfråga för seminariet.

Jan Arleij
Publicerad 2022-07-05

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas