”De tycker att jag borde gå ner i vikt”
Min väninna är snabb med att hitta alla möjliga saker att anmärka på. Jag vill gärna gå ner i vikt men tappar självförtroendet när jag träffar henne. Foto Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

”De tycker att jag borde gå ner i vikt”

Min väninna tyckte att jag skulle börja röka för att minska på sötsuget, skriver en läsare. Experten svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-10-09

Jag är en 70-årig gift kvinna, 168 cm lång men väger drygt 90 kg. Äter lite väl mycket sötsaker. Min man tycker att jag kunde gå ner ett antal kilo genom att motionera mer. Jag har några smala väninnor, de är smala men rökare. Jag började röka lite när jag umgicks med en väninna på en resa. Hon sa till mig att jag borde röka istället för att äta godis och nu har jag mindre sötsug. Hon var också på mig om att jag skulle motionera och sa att hon kunde kolla min stegräknare och belöna mig om jag gick 70 000 steg i veckan. Men jag vill inte att hon ska kontrollera mig. Jag vill gärna gå ner i vikt men tappar självförtroendet när jag träffar henne. Hon är snabb med att hitta alla möjliga saker att anmärka på, det är inte bara vikten utan även min frisyr och mina kläder som det är fel på.
Barbro H

Att komma med råd om ens livsstil som man inte bett om kan kännas både kränkande och olustigt.

Malena svarar: Visst är hjälpsamhet en fin egenskap men att komma med råd om ens livsstil som man inte bett om kan kännas både kränkande och olustigt. Jag kan inte låta bli att undra över hur din väninnas eget förhållande till mat och vikt ser ut. Det är lätt att ge råd till andra och rikta ljuset mot deras skavanker. Men vi inspirerar våra vänner genom vårt sätt att leva, inte genom att läxa upp, förmana eller ge råd som ingen bett om.
Nu kommer ändå ett råd från mig. Försök att dämpa din väninnas inflytande och behandla dig själv som en vän som du är ansvarig för. Lita till din egen intuition, eller vänd dig till en utbildad dietist.
Och om det skulle kännas bra för dig, så tala om för din väninna att du mår dåligt av hennes kritik.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-10-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas