”Mina barn förstår inte”
Foto Colourbox
Relationer | Malena Ivarsson svarar

”Mina barn förstår inte”

Hur gör man när orken inte räcker till för att tillbringa sommaren med alla barnen, och hellre vill vara med sin nyfunne vän? Experten svarar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-07-09

Efter min mans bortgång tog våra tre barn över vårt sommarhus i Skåne. De tillbringar alla sina semestrar där med sina familjer, och vill att jag ska komma dit och vara mor och farmor till alla barnbarnen, fem stycken. Så har det varit i nio år, men nu vill jag hellre vara med min nye vän som också är änkling och som har ett hus i Frankrike där jag stortrivs. Barnen är besvikna och tycker att jag inte ställer upp för dem. Jag är 76 år och säger till dem att mina krafter inte är som förr och att jag vill vara med min vän. Förra sommaren var jag så slut att jag fick vila upp mig när jag kom hem.

Förra sommaren var jag så slut att jag fick vila upp mig när jag kom hem.

Sommarhuset är stort, så de tycker att jag kan bjuda in vännen. De förstår inte att det känns obekvämt för oss och att vi vill vara ensamma. En kompromiss hade varit att jag kom dit bara en vecka, det skulle jag orka med. Men de tycker att det blir fel eftersom jag i så fall bara träffar ett av barnens familj. Har du något tips som kan hjälpa mig att inte känna mig så skyldig när jag säger nej?
”76 år och förälskad”

Malena Svarar: Sommaren är i antågande och då stiger förväntningarna. Men många familjer skulle ha det bättre om de vågade begränsa tiden tillsammans och skruvade ner förväntningarna.
Om du fullt ut accepterar att du vill vara med din vän och att du inte orkar som förr, behöver du inte få skuldkänslor. De uppkommer när det finns ett glapp mellan vad man tycker att man borde kunna och vad man kan. Tänk om du istället brutit benet – då hade det varit självklart att säga att jag inte kan semestra med er som jag brukar. Men nu handlar det om psykologiska behov där du vill bryta ett mönster av att vara den som alltid ställer upp för andra. Och dessutom vill du resa till Frankrike med en ny vän. Aj, aj. Då skaver det rejält på alla håll och kanter. Du kan inte vänta dig några applåder för ditt beslut men det är inte farligt att sätta upp gränser även om det känns obehagligt.

Det är din uppgift att bestämma vad som är rätt för dig.

Det är din uppgift att bestämma vad som är rätt för dig. Det är klart att du har rätt till din vila och att bo hos din vän utan att bli anklagad för att vara en dålig mormor/farmor.
Barnen kommer inte att gilla ditt beslut, men du kan säga nej på ett sätt som gör det mer troligt att de förstår och respekterar ditt beslut. Här är några fler tips på hur du kan säga nej utan skuldkänslor.

1. Undvik att försvara dig och komma med långa förklaringar: ”Jag orkar helt enkelt inte”, räcker bra.
2. Säg nej bara de gånger när du verkligen måste.
3. Försök inte förändra barnens reaktion. De har rätt till sina känslor. Pröva att säga: ”Jag förstår om ni blir besvikna för att jag bara kan komma en vecka i sommar, men jag blir tröttare nuförtiden och behöver vara med min nye vän.”

Däremot kan det vara bra att du funderar över andra möjligheter att få träffas som stämmer bättre med din nya situation. Skriv en önskelista för hur du vill ha det och ge till barnen. Kanske kan en lösning vara att alla tre barnen kommer till sommarstugan den veckan du är där?

Malena Ivarsson
Publicerad 2018-07-09

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas