Jag vill kunna njuta fullt ut
Vill njuta trots urinläckage Foto Colourbox
Hälsa

Jag vill kunna njuta fullt ut

Publicerad 2012-05-21

Fråga: Jag är 70 år och har sex några gånger i veckan med min vän. Mitt problem är att jag ofta läcker urin just när jag får orgasm eller precis innan. Detta hindrar mig ofta, så jag kan inte njuta av det och ibland hämmar detta min orgasm, när jag känner att urinen börjar läcka.
Ni tycker kanske att detta är en fråga till en gynekolog, men jag kan berätta att jag sedan flera år använder vaginalring med östrogen för ansträngningsinkontinens. Vid senaste besök hos gynekolog berättade jag om mina problem och numera tar jag också en tablett mot urinträngning på kvällen för detta. Tyvärr hjälper det inte alltid. Finns det något jag kan göra för att slippa dessa besvär, så jag kan njuta av sex?
Det är flera år sedan min man gick bort och jag trodde väl aldrig att jag skulle ha sex igen, men så träffade jag en man, som är helt underbar och som dessutom är en bra älskare. Han vill inget hellre än att jag ska
ha det skönt, men jag »skäms« när jag läcker urin. Snälla, hjälp mig med råd hur jag ska göra för att få ett normalt sexliv?

70-årig dam

Svar: Tack för din fråga om urinläckage i samband med orgasm. Du skriver att du har behandling både för ansträngningsinkontinens och för trängningsinkontinens.
När det gäller ansträngningsinkontinens så finns det, utöver lokal östrogenbehandling som du redan har, en enkel operation som många kvinnor får god hjälp av.
Den så kallade TVT-metoden (Tensionfree Vaginal Tape) görs av gynekolog som dagkirurgi och i lokalbedövning, man sätter ett litet band som stöd runt urinröret. Mot trängningsinkontinens har du redan en tablettbehandling, och denna medicinering gör att nerverna i urinblåsan blir mindre retbara, det vill säga inte ger signal till blåsan att tömma sig lika tätt som tidigare.
Här kan du diskutera med din läkare om du har optimal dos eller om den behöver höjas. Man ska heller inte glömma bort att den naturliga fuktigheten (lubrikationen) i slidan kan bli så riklig vid sexuell upphetsning att det ibland misstolkas som urinläckage.
Då behöver man inte göra någonting eftersom det är en del av det naturliga sexuella gensvaret.
Utan att på något sätt förringa ditt problem kanske man kan lyfta fram det som är så positivt i din relation. Du beskriver att du har ett härligt förhållande med bra sex men att urinläckage hindrar dig att njuta fullt ut på grund av att du ”skäms”. Har du nämnt detta för din partner? Skulle du kunna göra det, det kanske inte är ett problem för honom och då skulle du kunna njuta fullt ut. Vi föreslår också att du på nytt tar kontakt med din gynekolog och diskuterar om något av vad vi tagit upp skulle kunna hjälpa dig.

Christina och Marianne

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas