Hälsa & medicin

”Jag oroar mig inför sex”

Publicerad 2011-09-21

Fråga:Hej Veteranen,
Jag är en 70 årig kvinna, pigg, frisk och nyförälskad i en 72 årig man. Det är fantastiskt och jag tror att vi båda vill ha sex framöver, men jag oroar mig en del eftersom det var så länge sedan sist jag hade sex, närmare 10 år. Vad kan hända? Kan jag ha blivit för trång? Kan det göra ont?
Margareta

Svar:
Hej Margareta,
Den sexuella lusten och förmågan till förälskelse upphör inte för att man åldras, men med åldern följer en del förändringar. Människor kan ha olika uppfattningar om hur viktig sexualiteten är.
Du skriver att du har lust men är orolig eftersom det var länge sedan du hade samlag. Om ett samlag gör ont eller, om det känns för trångt i slidan, hör det ofta ihop med hur upphetsad man blir.

Lubrikationen, eller fuktningen av slidan, blir mindre uttalad efter klimakteriet och framför allt kan det ta längre tid för kvinnan att bli fuktig. Fuktigheten kan finnas inne i slidan men inte i slidmynningen och glidmedel kan vara ett bra hjälpmedel. Är det inte tillräckligt fuktigt så kan det uppstå hudsprickor och kännas obehagligt.
Prova att använda glidmedel som ger tillfällig lindring av torra slemhinnor i samband med samlag. Glidmedel kan köpas på apoteken eller beställas via nätet.

Den minskande östrogenproduktionen efter klimakteriet gör att slemhinnorna i underlivet förändras, slidväggarna blir, torrare, skörare och tunnare. Det kan enkelt avhjälpas med lokal östrogenbehandling i slidan. Din gynekolog kan ge dig ett recept. Det tar ofta en månad för behandlingen att verka och slemhinnorna att börja återhämta sig.
Ett annat sätt att förbereda sig kan vara att använda en mindre massagestav tillsammans med glidmedel för att känna att det inte är för trångt, slidan är ju fortfarande elastisk.
Rent fysiskt kan kvinnor ha samlag långt upp i åren. Det är också bra om man kan tala om för sin partner om det gör ont – men också vad som känns bra!

En man kan också oroa sig för ett första samlag tillsammans, till exempel för sviktande erektion. Det är normalt för både män och kvinnor att det tar längre tid att bli sexuellt upphetsad med åren. För mannen tar det ofta längre tid att få erektion och utlösning. Mannen kan behöva direkt stimulering av penis för att få erektion, antingen av sin partner eller av sig själv. Det enklaste är förstås att använda händerna, men en vibrator går också bra.

En sexuell relation inleds med kroppskontakt av något slag och måste inte alltid sluta i vaginalsamlag. Det är inte nödvändigt att fixera sig vid penetrerande sex, alla former av smekningar och kroppskontakt kan vara ett alternativ i både en ny och gammal relation.

Att inte känna till de normala åldersförändringarna och att inte kunna tala om dem med varandra kan leda till oro som kan minska lusten att ha sex. Det är viktigt att bejaka glädjen och våga prata. Att ta sig tid till lusten och inte skynda på med penetrationen. Vi tror du har alla förutsättningar att få härliga stunder med din nye partner.

Lycka till!

Christina och Marianne

Sex hela livet

Christina Rogala har ett förflutet som barnmorska och klinikchef på RFSU-kliniken, och Marianne Göthberg är terapeut som arbetat med problem kring sexualitet på samma klinik. Båda har varit ledande i pionjärinsatser kring äldre och sexualitet, funktionshinder, bemötande av våldtagna och deras anhöriga. Nu brinner de för att upplysa mer om sex hela livet.
– För några år sedan samverkade vi med RFSU på en Seniormässa och mötte många kvinnor och män som sa att sexualiteten fortfarande var en viktig del i livet. Många kom för att få ställa frågor.

Närmare 500 personer i åldersgruppen 55- 85 år, varav tre fjärdedelar mellan 61 och 75 år, besvarade en enkät. De flesta ville veta mer om åldrandet och sexualitet. De vanligaste frågor handlade om erektion, torra slemhinnor och sexhjälpmedel, säger Christina och Marianne.
Nu är de beredda att svara på frågor från Veteranens läsare.

Kroppen förändras
Med livets gång förändras våra kroppar och kroppsliga funktioner. Det gäller även sexuella förmåga. Några vanliga, helt naturliga förändringar som sker med åldern är:

Hos kvinnor
Minskad hudrodnad och svullnad av bröstvårtorna.
Långsammare och mindre riklig lubrikation.
Skörare och mindre elastiska slemhinnor i vagina.
Orgasmen dröjer, blir kortare och mindre intensiv rent fysiologiskt (men känslan kan vara densamma).
Risk för smärtsamma sammandragningar av livmodern under orgasm.

Hos män
Minskad hudrodnad och svullnad av bröstvårtorna.
Erektionen blir svagare, det tar också längre tid innan penis hårdnar.
Utlösningen minskar i volym, ibland uteblir den helt trots orgasm.
Återhämtningstiden mellan samlag ökar.

TIPS

Använd glidmedel
Prova en mindre massagestav
Var öppen och prata med din partner.

Text Ylva Bergman
Foto Louise Billgert

Våga fråga!
mejla till Christina och Marianne
fragaexperten@veteranen.se

 

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas