Relationer

Är känslorna för min nätdejt inbillning?

Publicerad 2011-09-06

FRÅGA:
Hej!
Jag har träffat en man på en kontaktsajt och det är kanske inte så ovanligt. Vi har haft kontakt många gånger och jag känner mig nyfiken och till och med upptänd av våra samtal på nätet. Kan de känslor som nu väckts vara inbillning? Det var många år sedan min man dog. Vårt samliv gav mig tyvärr aldrig någon större tillfredsställelse.
Vågar jag träffa min nya kontakt i levande livet, han vill det. Jag är osäker och undrar
om det finns någon risk med det som jag inte tänkt på.

69-årig kvinna

SVAR: Att träffa en man på nätet, eller via kontaktannonser, är inte ovanligt idag. En enkät, Kärlek och sex på internet, visade att nätet är en träffpunkt för både män och kvinnor i alla åldrar. Särskilt äldre kvinnor använder nätet till att söka en partner. Fördelarna med internet är att man kan sitta hemma i lugn och ro och göra nya bekantskaper. Något som kan stimulera fantasin och bryta eventuell ensamhet.
Du beskriver att du känner dig nyfiken och till och med upptänd av din nätkontakt men är osäker på om dina känslor är inbillning. Det får oss att fundera över vad det är som gör att du inte vågar lita på dina känslor. Kan det vara så att din tidigare erfarenhet från ett samliv som inte gav dig någon större tillfredställelse står i vägen för att du ska våga tro på det du känner nu?

Du har känslor för honom men tanken på att träffa honom i levande livet kanske gör dig osäker inför risken att bli besviken. Han kanske inte motsvarar dina önskningar och det du har trott att han kan ge? Men du kan inte få vetskap om det om du inte träffar honom. Det är klart att du behöver vara beredd på att kontakten kanske kan avslutas, från din sida eller hans.

Vår erfarenhet är också att oron över vad väninnor, barn med flera ”ska tycka och tro”, kan bli ett hinder för att våga ta steget till att träffa en man som man dejtat på nätet eller träffat via kontaktannons. Inte sällan visar det sig att det är tvärtom när man vågar berätta och att man får stöd och uppmuntran.
Frågan ”duger jag” ligger inte sällan i luften. Vi vet att kvinnor fäster större avseende än män vid åldersförändringar i sitt utseende. Rynkor och ”häng” här och var, bruna fläckar, gråa hår, en förlorad midja, att inte känna sig attraktiv kan påverka självkänslan, främst den sexuella.

Första träffen kan vara bra att ha på ”neutral mark” som ett kafé eller restaurang. Då har du möjligheten att känna efter om attraktionskraften som finns i nätkontakten håller för verkligheten.

Att våga riskera kan innebära en vinst men naturligtvis också en förlust. Gamla erfarenheter kan vara ett hinder för nya. Att våga träffa mannen i verkligheten innebär en anspänning men fundera över vad du har att vinna eller eventuellt förlora och gör sedan ditt val!

Lycka till!

Christina och Marianne

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas