Relationer | Malena Ivarsson svarar

”Jobbigt att läsa om lyckliga par”

Det är inte det lättaste att hitta en ny man på äldre dar, påpekar en läsare som menar att det går att leva ett fullgott och roligt liv på egen hand.

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-11-21

Jag är 76 år och har varit ensamstående i många år. Av och till har jag försökt hitta en man, men jag har gett upp. Du hänvisar till pensionärsföreningar, men de män som går dit är oftast gifta, eller ointresserade av att träffa en ny kvinna. Jag har gått mängder av kurser. På nätet finns, som du skriver, män som vill träffa kvinnor. Problemet är att vi kvinnor är så många fler och att de flesta män vill träffa yngre kvinnor. Och det som retar mig mest – många män verkar ha kontaktsajter som hobby. Jag brukar vara medlem i några kontaktnät ett par gånger per år och upptäcker att det är samma män som återkommer.

Livet är fullt av möjligheter och man behöver inte ha en man för att njuta av det

Det är jobbigt att läsa om lyckliga par som har hittat varandra på äldre dar. Jag missunnar ingen deras lycka, men problemet är att man upprätthåller myten om att det är enda vägen till lycka! Livet är fullt av möjligheter och man behöver inte ha en man för att njuta av det.
Jag vet att det är många kvinnor som delar min uppfattning och jag tror också att många kvinnor tror att ensamheten beror på dem själva. Det vore bra för många att få höra att de duger som de är, trots avsaknad av man!

Berit från Askim

Malena Svarar: Jag menar verkligen inte att man bara kan vara lycklig i en parrelation. Men ofta krävs det både fantasi och sunt förnuft för att lösa till exempel längtan efter en ny partner.
När vi tänker att »jag kan bara bli lycklig om jag får den eller det«, lämnar vi över vår makt till någon i den yttre världen och känner oss maktlösa. Vi kan återta den makten, du ger själv en vägvisning till det.
Du pekar på allt positivt man kan uppleva även utan en man, och jag håller helt med dig! Somliga av oss är ”gör-det-självare” med en egen känslomässig energiförsörjning, men de flesta av oss behöver andra och jag tror att det är meningen att vi ska ha relationer. Men självklart behöver det inte vara ett parförhållande.
Alla relationer kan man se som ett slags laboratorier där vi kan lösa problem och uppleva gemenskap, berikande oavsett om vi lever i en stabil relation eller inte.
Och jag hoppas att du nu tar till dig en hälsning också från mig: din ensamhet beror inte på dig. Du duger.

Malena Ivarsson
Publicerad 2017-11-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas