Kommer han ta illa upp?
Foto: Colourbox
Relationer | Fråga Malena

Kommer han ta illa upp?

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-11-16

Sexlivet med maken är fortfarande bra men jag behöver glidmedel och vet inte hur jag ska ta upp det med honom. Bristen på östrogenet tar ut sin rätt och även om jag tar lokalt östrogen vill jag ha mer glid för att det ska kännas som förut. Men jag är orolig för att han ska ta illa upp och tycka att han inte kan göra mig upphetsad. Hur ska jag förklara detta? Och vilka glidmedel eller annat hjälpmedel är bäst?
SUZANNE, 74

Malena svarar: Man skulle tro att män nuförtiden är så upplysta att de vet att östrogenbristen gör kvinnors slemhinnor sköra. Men så verkar det faktiskt inte vara. När jag var ute med ett läkemedelsbolag runt om i Sverige för att sätta ljuset på mannens sexuella hälsa vittnade många män om att de inte visste:
a) Att kvinnors östrogena brist kan leda till smärtsamma samlag.
b) Att det fanns hjälp att få i form av vagitorier och glidmedel.

Det är viktigt att kunna prata om förändringarna.

Kunskap om humörsvängningar, sömnlöshet och värmevallningar var de däremot uppdaterade på.
Det är viktigt att kunna prata om förändringarna och inte omhulda att mannen är så sårbar att han inte klarar av att ta in någon information som kan trigga känslor av underlägsenhet. Fokusera på dig istället, berätta att du njuter av era stunder tillsammans men att kroppen förändrats. Avsluta med en god nyhet: lyckligtvis finns en hel flora av glidmedel som gör att ni kan fortsätta ha fint sex.
Det finns tre sorter: vattenbaserade, silikonbaserade och en blandning. Det är en smaksak vilka man föredrar, vattenbaserade är tunnare och lätt att tvätta av medan det silikonbaserade verkar längre med bra glid. Jag skulle rekommendera ett sådant, Aco Intimate care är speciellt anpassat för torra slemhinnor. Durex naturals moisturizing intimate gel är ett vattenbaserat alternativ som säljs online.
Ett annat tips är Lyma, ett otroligt dyrt kosttillskott men som fått positiv uppmärksamhet som libidohöjare (beställs via lyma.life). RFSUs ”Lust och energi för kvinnor”  innehåller L-arginin och L-citrulin och ska förutom att ge bättre orgasmer också balansera slemhinnorna.
Detsamma gäller för kosttillskottet Largiplex.

Kroppen blir mer trögstartad med åren.

Och om du inte redan skaffat en vibrator kanske det är dags? En undersökning från Indiana University visar att mogna kvinnor mellan 44 och 60 år som använder vibratorer upplever bättre tillfredsställelse än de som inte gör det. Kroppen blir mer trögstartad med åren, därför kan både glidmedel och en leksak boosta blodflödet och ge en välkommen omstart.

Malena Ivarsson
Publicerad 2020-11-16

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas