Mjuka upp din stela rygg
Foto: Kristian Pohl
Hälsa | Må bra

Mjuka upp din stela rygg

Madelein Månsson, aerobicsinstruktör och Seniorens Må bra-expert, visar hon en enkel och behaglig övning som mjukar upp din rygg.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-03-06

Det här är världens skönaste rörelse för din ländrygg. Jag brukar lägga in den här rörelsen mellan två jobbiga och tuffa rörelser.
Under mina tio år som aerobic- och styrketräningsinstruktör på Saga vid Mariatorget i Stockholm så har jag totalt kört cirka 1 000 tränings-pass. Kanske inte så märkvärdigt, MEN vad som är märkvärdigt är att jag på alla dessa pass alltid har haft med den här övningen, som jag kallar för ”mjuka upp din rygg”. Det är en övning som känns enkel, skön och behaglig. Du ger din rygg en liten kärleksfull omtanke.

Det sämsta du kan göra om du har artros är att vara orörlig.

Det får aldrig göra ont. Lyssna på din kropp. Om det gör ont betyder det att du ska ta det försiktigt MEN det finns ett undantag som heter artros. Om du vet att du har artros i en kroppsdel gör det antagligen lite eller mycket ont just där. Det sämsta du kan göra om du har artros är att vara orörlig. Det blir garanterat bättre och gör mindre ont om du tränar och rör på dig.
Det räcker om du gör denna övning tre gånger, helst varje dag, gärna på morgonen. Eller om du föredrar på eftermiddagen, kanske efter en power-nap. Den är också en perfekt avslutning efter Plankan som jag beskrev i Senioren nr 7.

Slappna av och ge din rygg lite massage.

Efter denna enkla och sköna uppmjukning av ryggen är det skönt att lägga sig ned på rygg och blunda. Slappna av och ge din rygg lite massage: Böj benen mot bröstet, krama om knäna och vagga från sida till sida och massera din rygg. Vill du så skicka positiva tankar till din rygg.
”Jaha, hur gör man det då?” kanske någon undrar. Du tänker dig att din rygg är frisk och stark, även om den inte skulle vara det. Du visualiserar. Du och vi alla har mycket kraft i våra tankar.

Livsmedelsverket har uppdaterat sin information om D-vitamin och hur viktigt det är att vi får i oss tillräckligt.

Glöm inte att ta D-vitamin-tillskott!  10 mikrogram eller 20 mikrogram för 75+are. Livsmedelsverket har uppdaterat sin information om D-vitamin och hur viktigt det är att vi får i oss tillräckligt.

Musiktipset: Lauren Daigle: You Say. För mig en ny upptäckt. Hon sjunger helt fantastiskt bra. Sagolik röst som påminner om brittiska Adeles, kanske till och med bättre. Mycket fin text. Lauren Daigle är USAs främsta och mest populära kristna sångerska, men låt inte den informationen hindra dig att ladda ner denna underbara låt.

Bild 1. Stå på alla fyra. Tryck ner händerna hårt i golvet. Känn att skulderbladen särar sig. Dina armar ska vara raka och händerna placerade rakt under axlarna. Knäna rakt under höfterna. Sätt nu försiktigt hakan mot bröstet och runda ryggen så mycket du kan. Knip ihop skinkorna. Dra in magen. Andas lugnt och naturligt hela tiden. Andas ut då du rundar ryggen. Stå stilla en liten stund med rund rygg, cirka 10 sekunder. Räkna långsamt till tio.

Bild 2. Därefter ska du svanka lite och försiktigt. Lyft upp huvudet en aning. Gör ryggen rakare och andas in.

Madelein Månsson
Publicerad 2019-03-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas