Sex ska väl inte göra ont?
Foto: Coloubox
Relationer | Malena om relationer

Sex ska väl inte göra ont?

Malena Ivarsson svarar på frågor från Seniorens läsare. Här är det ett par som ganska nyligen har träffats och njuter av kärleken och den fysiska beröringen. Men själva sexet gör ont och det ska det väl inte göra? Läs hela frågan och Malenas svar.

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-09-03

Sedan knappt två år befinner jag mig ett nytt förhållande. Vi är man och kvinna i 70-årsåldern. Båda har vi långa, tidigare äktenskap bakom oss. Det omtalade behovet av beröring och ömsinta kramar har vi verkligen upptäckt med storm. Omfamningarna och kyssarna är hejdlösa. Därför vill vi båda två, efter många års avstående, återuppta den erotiska kärleken. Då upptäcker vi hindret som så ofta framförs, om torra slemhinnor. Minskad lubrikation går ju att kompensera med glidmedel men det gör fortfarande ont. Inte för henne konstigt nog, utan för mig. Det är för trångt. Det hör till saken att jag har regelbunden kontakt med andrologläkare kring min erektionsförmåga. Jag har mycket bra hjälp. Sex ska inte göra ont får vi lära oss, men det gäller väl främst kvinnor? Vad ska jag göra? Se till att penis blir ännu hårdare och utstå smärtan till dess det lättar? Jag vill tillägga att min nya vän är mycket rädd för hormonpreparat och sexhjälpmedel för egen del, delvis beroende på överkänslighet. Dock är hon inte emot att jag använder det. Hoppas du kan ge oss ett någorlunda kort och rakt svar.
/Svenne

Ofta hör vi om smärtsamma samlag från kvinnor men att även män kan uppleva smärta är bra att uppmärksamma.

MALENA SVARAR: Nej, sex ska inte göra ont. Ofta hör vi om smärtsamma samlag från kvinnor men att även män kan uppleva smärta är bra att uppmärksamma och därför är ditt inlägg viktigt. Tack för det! Och här är det korta och raka svaret: När östrogenhormonerna sjunker minskar elasticiteten i slidan, och det kan, precis som du säger, göra ont också för mannen. Det hjälper inte alltid med glidmedel utan man behöver kompensera med östrogen. Nu har många kvinnor blivit uppskrämda och vågar inte ta det, men här kan du lugna din partner med att lokala varianter som Ovesterin, Vagifem eller Intrarosa är ofarliga eftersom östrogenhalten i dem är så låg. Men de fungerar ändå otroligt bra och återställer slidans fukt och elasticitet. Så ditt jobb nu blir att ni läser på om dem med så att ni kan känna er säkra och prova utan rädsla. Förhoppningsvis kan ni börja prova inom kort och se fram emot att mötas också på detta sätt i ert förhållande.

Malena Ivarsson är socionom och sexolog och svarar på frågor från Seniorens läsare.
Skriv till experten@senioren.se eller skicka ett brev till ”Fråga Malena”, Senioren, Box 22574, 104 22 Stockholm

 

 

Malena Ivarsson
Publicerad 2021-09-03

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas