Träning för bråkiga höfter
Foto: Samuel Pettersson
Hälsa | Träna | träna med sofia

Träning för bråkiga höfter

Har du höfter som bråkar med dig? Kanske artros och smärta? Prova dessa övningar med Seniorens träningsexpert Sofia Åhman som stärker musklerna kring höften och därmed avlastar och stabiliserar.

Sofia Åhman
Publicerad 2024-04-06

Börja lite försiktigt och öka antalet repetitioner allt eftersom. Sikta på 8–10 repetitioner och upprepa 2–3 varv om det känns bra.

Så här gör du övningarna:

Tyngdöverföring: Ställ dig med benen brett isär. Böj höger ben och flytta tyngdpunkten till höger. Växla till vänster. Anpassa bredden mellan fötterna så att det blir lagom för dig. Om det är svårt med balansen kan du sätta händerna framför dig på en stolsrygg. Tränar: Ben och rumpa

Stolsresning: Sätt dig på en stol och placera ena foten framför den andra höftbrett isär. Ställ dig upp och sätt dig sedan ner igen. Upprepa med andra foten fram. Ta hjälp av armstöd om du behöver. Tränar: Ben, rumpa och balans

Sidolyft: Stå vid en stol eller vägg för balanshjälp. Lyft ett rakt ben rakt åt sidan och håll någon sekund. Sänk benet tillbaka igen. Tränar: Utsidan av höften.

Sofia Åhman är Seniorens träningsexpert, utbildad idrottslärare vid GIH och vidareutbildad som personlig tränare för seniora kroppar. Samt känd från TV.

Här kan du se tv-klipp när Sofia gör övningarna

Här är samlingssidan med Sofia Åhmans alla övningar – med tv-klipp också

Sofia Åhman
Publicerad 2024-04-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas