Varför hänger fruns kläder kvar?
Foto Colourbox
Relationer | Relationer

Varför hänger fruns kläder kvar?

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-03-11

Jag är en kvinna på snart 74 år, skild sedan tio år tillbaka. Jag har levt ensam i många år men för två år sedan träffade jag en man som jag blev förälskad i. Han var änkling sedan åtta år. Det har nu gått så långt att vi bestämt oss för att flytta ihop.

Han har en mycket finare lägenhet än jag, så vi kom överens om jag skulle flytta till honom och han gav mig fria händer att möblera och ändra så att jag kände mig hemma.

Jag märkte att det redan hängde damkläder i garderoben.

Jag märkte att det redan hängde damkläder i garderoben. Antagligen hans döda frus kläder. Jag vet inte hur jag ska ta upp det med honom men jag tycker ändå att det är märkligt efter så många år. Han pratar aldrig om sin fru. Det känns inte bra att veta att hans frus kläder hänger i vårt hem. Är jag orimligt svartsjuk?
Orolig

Malena svarar: Att flytta ihop innebär alltid någon sorts förhandling om var gränserna går, vad man ska behålla eller slänga för att få plats med gemensamma saker. Vissa saker kan vara enkla som vilken tv som fungerar bäst medan andra områden kan vara mer laddade. Var och en har med sig sin ryggsäck som båda behöver anpassa sig till och kunna prata om, det är en förutsättning för att hålla ihop. Men ibland undviker vi att tala om vissa saker.

Lösningen är att koda av de signaler han ger och vad tystnaden står för.

Du säger att han aldrig pratar om sin hustru, då är det lätt att det etableras ett tabu som det blir svårt att bryta.
Motsatsen att inte anpassa sig är att alltid vara rak, och det har också ett pris eftersom man kan upplevas som krävande och besvärlig. Lösningen är att koda av de signaler han ger och vad tystnaden står för. Här krävs det taktfullhet så att det inte upplevs som ett angrepp.
Du ska inte låta dig avspisas men samtidigt inte vara hotfullt påträngande.

Kanske kan du inleda ett samtal med att fråga om deras tid tillsammans där du också bidar med reflektioner från ditt tidigare samliv? Fiska inte efter hans känslor för henne för att jämföra med de känslor han har för dig även om det är väldigt frestande. Håll dig till mer neutrala saker. Ett sådant samtal kan öppna för mer förtrolighet som leder till att det inte spelar någon roll för dig om kläderna hänger där eller inte.

Malena Ivarsson
Publicerad 2019-03-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas