Cykla säkert
Cykla säkert med hjälm seniorer pensionärer äldre Foto Colourbox
Hälsa | Motion

Cykla säkert

Cykling är bra, men använd hjälm. Hälften av alla cyklister som omkommer i trafikolyckor är 64 år eller äldre.

Publicerad 2012-04-11

Cykling är toppen för hälsan. När du cyklar ökar du konditionen, förbränner fett och övar upp balansen. Dessutom får du frisk luft – och väljer du cykeln i stället för bilen minskar du dessutom mängden miljöfarliga utsläpp.

Något som däremot inte är bra för hälsan är hårda slag mot huvudet. Ändå är det många som inte använder hjälm när de cyklar. OCh seniorer är knappast bäst i klassen när det gäller hjälmanvändning.

Enligt NTF är så många som hälften av de omkring 50 cyklister som omkommer i trafiken 64+. Bland seniorerna som förolyckas använder bara var tionde hjälm. Och mångas liv hade gått att rädda. Mer än hälften av dem som dör i cykelolyckor hade överlevt om de bara haft hjälm.

Så skaffa en hjälm, om du inte redan har en. Och passa samtidigt på att kontrollera att din cykel är säker när du tar fram den igen efter vintern.

Kontrollera styre och hjul så att inga muttrar har lossnat. Se över kedjan och testa bromsarna så att de fungerar som de ska.
Hur är det med lyse och ringklocka? Är cykeln ordentligt försedd med reflexer?

En undersökningen visar att 48 procent av de som kommer till SPFs månadsmöten cyklar, varav 30 procent regelbundet. Cykla du också!

Frida Andersson Johansson
frida.johansson@veteranen.se

Lyckat projekt

Information om cykelhjälm ger resultat

2011 genomförde pensionärsorganisationerna genom NTF ett projekt för att öka cykelhjälmsanvändningen hos oss äldre genom kort information på månadsmöten.

Före informationen uppgav 42 procent av de som cyklade att de aldrig använde hjälm. Denna andel hade minskat till 34 procent efter projektet.

Använder du hjälm när du cyklar? Svara på Veteranens fråga i högerspalten.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas