Vill locka seniorer som aldrig tränat
Hälsa | Webb-TV
Per Rudiin tränar under överseende av Kristoffer Sjöberg. Ann Hangvar tittar på. Foto: Frida Andersson Johansson

Vill locka seniorer som aldrig tränat

Är du en sådan som egentligen skulle vilja träna, men inte riktigt vågar gå till gymmet? Nu har ett gym enbart för seniorer startat i Stockholm. Så småningom vill man öppna på flera platser.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-03-11

-Det är inte alla som känner att de passar in på stora gym med hög musik och massor av vältränade människor. Hos oss ska man kunna känna sig välkommen och kunna träna oavsett vilken nivå man befinner sig på, säger Katja Ekvall som är grundare till Activage, ett gym för seniorer.
Instruktörerna här har alla utbildats i seniorträning, och vet hur man ska anpassa träningen för den seniora kroppen.
-Kommer någon in här och säger att de har artros i knäna till exempel, då ska vi veta hur han eller hon ska träna, säger Kristoffer Sjöberg, som är en av tränarna här.

Activage på Södermalm i Stockholm är alldeles nyöppnat, och titt som tätt droppar det in intresserade seniorer som vill höra sig för om träningen, vad det kostar och hur upplägget ser ut. Den som börjar träna här får träffa en så kallad AMT (Activage Master Trainer), en tränare med inriktning på seniorträning som hjälper en att lägga upp ett träningsprogram och som man får träffa vid sex olika tillfällen. Sedan kan man välja om man vill träna individuellt, i grupper om max 12 personer, eller ensam med en tränare.

Luftmotstånd i stället för vikter

Här finns maskiner men inga vikter. Maskinerna är enkla och fungerar med lufttryck, ju hårdare och snabbare man trycker, desto mer ökar motståndet. Per Rudin, 67, och Ann Havrang, 62, har båda tränat på andra gym tidigare, men har nu börjat gå hit.
-Det här passar mig bättre. Det är för hög musik och lite för macho på många andra ställen. Här känns mycket lugnare, säger Ann Havrang.
Per Rudin har alltid tränat mycket och har som ambition att komma hit tre gånger i veckan.
-Jag tränar för att behålla balansen, smidigheten och styrkan jag har idag. Jag ska bli 95 år, tänkte jag! Min pappa blev 92, jag tänkte slå honom, säger han och skrattar.

Men smakar det så kostar det. Ett startpaket för att komma igång på Activage kostar 1995 kr, då ingår de sex träffarna med en tränare och träning under åtta veckor. Därefter betalar du per månad.
-Vi är inte det billigaste gymmet, men heller inte det dyraste. Men vi vet att många seniorer vill betala för bra kvalitet och ett personligt bemötande, säger Kristoffer Sjöberg.

Katja Ekvall brinner för att alla seniorer ska ha tillgång till anpassad träning och utbildad personal.
-I morse hände precis det som jag drömt om – att det kom hit en person som inte vågat gå på gym alls tidigare. Nu var hon här och fick jobba med Hanna, en av våra tränare, och efteråt sa hon nästan med tårar i ögonen att ”benen blev så glada”.

I entrén finns också soffor, fåtöljer och en kaffemaskin. Plats för socialt umgänge är minst lika viktigt som den fysiska träningen.
-För den som aldrig tränat är det en vinst bara att komma hit och ta en kopp kaffe, säger Katja.
– Vi hoppas att de som kommer hit lär känna varandra och att det bildas klubbar i klubben, säger Kristoffer.

Text: Ulrika Palmcrantz
Foto / Kamera: Frida Andersson Johansson

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2016-03-11

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas