En annorlunda resa till Rom med SPF Freja Sundsvall
Landet runt | SPF Västernorrland
Foto: Jan-Olof Stämberg

En annorlunda resa till Rom med SPF Freja Sundsvall

SPF Västernorrland
Publicerad 2017-11-07

Den 26 september kl 06.30 startade 30 morgonpigga frejaner vår resa till Rom (den eviga staden). Bussresan till Arlanda gick smidigt och flygresan likaså. Vi landade på Roms flygplats enligt tidtabell och välkomnades på flygplatsen av Barbro och Öivind från resebyrån Åre Tours.

Efter en kort transfer installerade vi oss hos Birgittasystrarna (Casa di Santa Brigida). Birgittahuset ligger centralt vid Piazza Farnese, med gångavstånd till Blomstertorget, Piazza Navona, Pantheon, Peterskyrkan m m. Efter middag hos systrarna guidade Barbro och Öivind oss i kvarteren kring Piazza Farnese.

Den andra dagen i Rom promenerade vi till Petersplatsen där vi fick uppleva den allmänna audiensen, som påven Fransiscus ger varje onsdag. Det var en häftig upplevelse att se och höra tusentals människor från världens alla hörn hylla och lyssna på påven.

Efter lunch promenerade vi till Trastevere, som är Roms ”Gamla stan”. Trastevere betyder på andra sidan floden Tibern. Vi besökte Palazzo Corsini, som var drottning Kristinas palats där hon residerade i 34 år och där hon även avslutade sina dagar. Innan vi återvände till Birgittahuset stannade vi till vid en liten restaurang och svalkade oss med eftermiddagsfika och kanske en öl.

Tredje dagen av vår vistelse i Rom fick vi en mycket intressant visning av Birgittahuset. Vi fick besöka den lilla kyrkan, som finns i huset och även de rum som den heliga Birgitta disponerade fram till sin död 1373. Efter guidningen promenerade vi till Pantheon, alla gudars tempel och det enda intakta templet sedan antikens dagar. Här imponeras man av den storslagna arkitekturen och den gigantiska kupolen i taket.

Vi promenerade vidare till Capitolium, Roms centrum idag och under antiken hela den kända världens. Efter lunch träffade vi guiden Brita, som lotsade oss genom Forum Romanum (”Det romerska torget”). Här upplevde vi verkligen det antika Rom och kände historiens vingslag. Guidningen avslutades vid Colosseum, som var romarnas amfiteater för gladiatorspel.

Dag fyra promenerade vi till Fontana di Trevi, där Anita Ekberg i filmen La Dolce Vita tog sig ett dopp. Dessvärre var fontänen stängd för rengöring, men vi fick njuta av de vackra skulpturerna.

Vi gick sedan vidare och beundrade den Spanska Trappan, som byggdes mellan 1723 och 1725. Den uppfördes med franska pengar och bygget godkändes av såväl påven som av den franska kungen. I närheten av Spanska Trappan fikade vi på lyxiga och eleganta Cafe´ Greco. Cafeét öppnades 1760 och är ett av världens äldsta cafeér.

Vid Piazza Popolo åt vi lunch och träffade vår guide, som visade oss runt i Vatikanmuseet, Sixtinska Kapellet och Peterskyrkan.

Den femte dagen var fri för egna aktiviteter eller att följa med på en utflykt till Tivoli och Villa d´Este inklusive lunch på Evert Taubes favoritrestaurang ”Sibilla”.

Dag sex var det dags att åka hem. Efter en tidig frukost sa vi adjö till nunnorna. Resan hem gick enligt tidtabell och vi var hemma i Sundsvall kl 18.00.

Vi gjorde många promenader under vistelsen i Rom, vilket är ett bra sätt att lära känna staden. Det innebar också att vi gick nästan ett maratonlopp, vilket är imponerande av oss Frejaseniorer. Den behagliga dagstemperaturen på ca 25 grader får man leva på när vi kom hem.

Avslutningsvis kan sägas att vi serverades middag varje dag av nunnorna. Det var fantastiskt att känna den gästfrihet och lugna atmosfär som mötte oss hos Birgittasystrarna. Ett speciellt tack till Barbro och Öivind från Åre Tours som också bodde hos Birgittasystrarna och tog hand om oss under hela vistelsen i Rom.

Lennart Nyberg

SPF Västernorrland
Publicerad 2017-11-07
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas