SPF Seniorerna Faluns resa på Göta och Kinda kanal
Landet runt | SPF Dalarna

SPF Seniorerna Faluns resa på Göta och Kinda kanal

SPF Dalarna
Publicerad 2021-08-04

22.7. Mellan 7.30 och 8.00 samlade busschauffören Tommy Pettersson och reseledaren Elsie Karlsson in 30 ressugna SPF-are för vidare färd söderut.

Första stoppet var lunch i Cecilias kök som låg i ett industriområde i utkanten av Katrineholm. Sedan gick turen till Linköping där vi besökte Gamla Linköping, ett stort friluftsmuseum ungefär som Kulturen i Lund, med alla hus ditflyttade med syfte att visa hur Linköping kan ha sett ut kring sekelskiftet 1900. Efter en kort introduktion spred vi oss för den obefintliga vinden för att efter ett par timmar åka till Hotell Ekoxen där vi inkvarterades för natten.

Lite tid före maten (själv hann jag se Domkyrkan) som var en trerättersmiddag på hotellet: Skagenröra på rågbröd, kött och potatis och sist en pannacotta. Stämningen GOD!

23.7: Bra avfartstid: 9.15! Buss ner till Berg där vi äntrade båten Göta Lejon. Mycket folk ombord. Vi gled sakta (högst 5 knop) via 7 slussar till Borensberg. Färden var behaglig i strålande väder och det var bara att njuta av det vackra östgötska slättlandskapet där man så smått hade börjat skörda. Kaptenen informerade om kanalens historia och slussarna där den sista var handmanövrerad. På två akvedukter gled vi över bilvägar.

Vi servades lunch av trevlig ung personal: fläskfilé med gräddsås, potatis och sallad. Framme i Borensberg väntade bussen och vi for till Vadstena där vi släpptes av alldeles näraKlosterkyrkan. Vi delades upp i två grupper som guidades i stadens centrum och i museet även om vissa av olika skäl inte följde med på dessa turer. För övrigt var det ett märkligtsammanträffande att det just denna dag var Heliga Birgittas dödsdag. Inne i Klosterkyrkan var det katolsk prästvigning och officianten var Anders Arborelius, biskop av Stockholmsstift. När han lyfte sin mitra lyste den kardinalröda kalotten i en solstrimma.

Åter på hotellet bestod middagen av liten skagenförrätt, kyckling och slutligen en variant på chokladmousse. Stämningen blev högre ju längre kvällen gick…

24.7. Avfärd och en kort tur ner till Linköpings hamn där M/F Kind väntade oss. En fin och vacker båtresa på Kinda kanal. Stor skillnad mot Göta kanal i går. I sakta mak stävade vi fram, men fick grundkänning ganska ofta på grund av det låga vattenståndet. Lunchen bestod av lax, potatis och en dillröra. Åter sammanlagt 7 slussar. Förbi det ståtliga Bielkeslottet Sturefors och i samhället strax därefter steg vi av.

Nu vände resan norrut mot Falun, och i utkanten av Kungsör tog vi kaffepaus på ett ställe att rekommendera som hette Himmelsberga Hembakt på Kungsudden. Här hade Gustav Vasa på sin tid en kungsgård.

Tack för GOD FÄRD, Tommy och Elsie. Och på, som jag hoppas, återseende på en annan SPF-resa!

Klicka här för fler bilder.

Birgitta Sandström
Färdskrivare
Foto Carl-Owe Carlsson

SPF Dalarna
Publicerad 2021-08-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas