Grön och festlig trädgårdsstart
Hemma | VÅRSPANING.

Grön och festlig trädgårdsstart

Våren tjuvstartar på mässan Rum & Trädgård i Kista. Årets tema är fest och det syns på de vackert dukade borden. Men här finns också nyheter som eldriven gräsklippare och skottkärra samt upphöjd odlarbänk.

Publicerad 2012-03-09

Vi går inte längre på trädgårdsmässor för att köpa sättpotatis, perenner, sparris och lökar. Det handlar istället om att skaffa inspiration till uterummet där vi äter och lagar vår mat med vännerna och kanske odlar något ätbart i mindre skala. Trädgårdsrummet möbleras med kuddar, filtar, pynt och till och med tavlor.

– Trädgården är inget annat än möblerad natur, fastslår Bosse Rappne, eldsjälen bakom Slottsträdgården Ulriksdal. Hans eget bidrag till mässan är en strandäng där picknickkorgarna står uppackade under parasoller. Tanken är att frammana våra minnen från kravlösa picknickar från förr.

Men även om många utställare säljer allehanda trädgårdslyktor och zinkkannor, patinerade möbler av ny eller gammal tillverkning och ryschiga kuddar så talar Lotta Ahlvar på Svenska Moderådet om en ny trend på uppsegling – 70-talet.
– Det ska vara 70-talsväxter som tujor, rododendron, ölandstok och vresrosor. Själv får jag rysningar av det men nu kommer en ny generation som inte har sett det tidigare.

Eftersom mässan inte innehåller tujor och vresrosor så spanade vi efter andra nyheter.
Odlarbänken i bekväm stå- eller sitthöjd är framtagen av industridesignern Thorleif Löfstedt. Han fick idén när han tröttnade på att få sina morötter uppätna av kaninerna på Gotland.
Bänken är 90 cm hög och finns i två storlekar 60×173 cm och 36×88 cm. Båda lådorna är 35 cm djupa och det räcker för att odla rotfrukter. Den mindre modellen är tänkt att stå på balkongen och är försedd med hjul.

Thorleif Löfstedt har tänkt på allt: att den ska klara väta och är därför av playwood. Botten går lätt att tömma på jord. En ställning finns för fiberduk. Den mindre odlarbänken kostar 2 450 kr och den större 3 550 kr och säljs via www.odlarbanken.se.

Vem vill inte ha det lugnt och skönt i trädgården? Nu kommer de eldrivna gräsklipparna. Elgräsklipparen MA339 från Viking klarar att klippa upp till en timme på en laddning. Perfekt för radhustäppan. Men smakar det så kostar det – 3 690 kr plus ca 2 000 kr för uppladdningsbart batteri. www.stihl.se

Den eldrivna skottkärran Styrbjörn fick många män att gå i gång. Den har en motor på 24 v, ett batteri som laddas på 4-6timmar och ett gasreglage på handtaget. Och inte minst viktigt – punkteringsfritt däck! Hela motorkitet går att köpa separat och montera på en gammal skottkärra. Kostar 5 690 kr hos www.styrbjorn.se

Stora kassar för byggavfall kantar Stockholms gator. Nu kan du även ha en sådan i din egen trädgård. Gardenbag är en trädgårdssäck som sväljer stora löv- och pinnhögar. Jumbo 810 rymmer 810 liter men är lite i största laget för en person att släpa eller bära, jumbo 340 är lagom. Kostar 185 kr respektive 145 kr via www.gardenbag.se

Urin är ett av de bästa gödningsmedel som finns. Guldkannan Towa är en snygg hink som kan användas som nattpotta på torpet och sedan som vattenkanna till täppan efter att du spätt ut innehållet med vatten. Kostar 595 kr via www.guldkannan.se

Nu är det bara att gå hem och sätta frö och vänta på att våren ska komma igång på riktigt!

Spanare: Gunilla Lindahl
Gunilla.lindahl@veteranen.se

Rum & Trädgård äger rum på Kistamässan 8-11 mars.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas