Se & läs

Åldersmix och matfix

Publicerad 2010-01-27

Elaine Bergqvist
Du är din generation
Norstedts, ca 179 kr

Var golfbyxor, hatt och sjömanskostym vanliga plagg när du växte upp? Då är du troligen en 30-talist. Eller var det vanligt med myggjagare, pepitarutigkjol och elastabyxor? Då är du nog född på 40-talet. Alla människor är visserligen unika och har olika klädstil, men den tiden vi växer upp i formar oss till den vi är.
Elaine Bergqvist är retorikkonsult och beskriver i denna bok historiska händelser och annat som haft inflytande på olika generationer. Vad sysselsatte man sig med? Hur klädde man sig? Hur ser generationerna på varandra?
Själv växte jag upp i generationen ”ingen är bättre än andra”. Vi tittade på Fem myror är fler än fyra elefanter. På fötterna hade vi något som kallades Moonboots och vi lekte ofta utomhus eftersom ”det finns inga dåliga väder bara dåliga kläder”. Det sägs att vi har barnslig humor – vilken generation? Det får ni själva lista ut eller läs boken så får ni er ett gott skratt, det fick iallafall jag.

Melker Andersson
Hemma hos Melker Andersson – Snabblagat, tillagat och vällagat
Foto Jenny Grimsgård
Norstedts, ca 222 kr

Melker Andersson, en av Sveriges mest framgångsrika kockar och krögare har flera restauranger. En av dem tillhör mina favoriter och som jag besökt när jag velat fira något extra med mina vänner.
Men livet är inte alltid en fest, även stjärnkockar har en vardag och Hemma hos Melker Andersson är det vanlig vardagsmat som gäller i veckorna och lite lyxigare de dagar han har tid. Boken är uppdelad i snabblagat, tillagat och vällagat. Beroende på hur lång tid man vill spendera vid spisen.
Den innehåller allt från pytt i panna, fisk och skaldjursgryta till ossobuco. Jag har prövat några recept i boken, inte alls svåra att tillaga och mycket goda. En bok jag kommer att använda mycket och som passar för dig som vill förgylla vardagen!

Helena von Zweigbergk
Sånt man bara säger
Norstedts, ca 175 kr

Egen tid är rena lyxen för många i dag. Tid för eftertanke och avkoppling.
Susanne har lämnat jobb och familjeliv med man och bonusbarn. Ensamhet är vad hon behöver! Hon är trött på att vara den duktiga, snälla och som alltid ställer upp.
Nu ska hon rå om sig själv tror hon, ända tills systern Louise som hon knappt pratar med ringer. Louise och sonen Jonas ska vräkas och har ingenstans att bo. Systern ber Susanne ta hand om Jonas en kort tid, medans hon ordnar upp sitt liv.
En tyst och misstänksam tonåring och är knappast vad Susanne önskar i sitt liv just nu. Särskilt pratglad är han inte, mest intresserad av tv-spel. Susanne undrar hur Jonas mår där under den tysta ytan och borde han inte studera?
Dagarna går… inte ett ljud på telefon från Louise. Vad håller hon på med?
Bra läsning om ett ofrivilligt möte som visar att livet inte alltid blir som man planerat och att ensam inte alltid är stark!

Tipsare: Anna Sandberg
Anna är layoutare och redaktionsassistent på Veteranen och läser helst faktaböcker.

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas