Se & läs

Böcker i sommartid

Publicerad 2009-07-23

Klimatets poesi

Motsols av Alf Henriksson. Om väderlekar, vattnens liv och horisontens moln.
Alf Henriksson-sällskapet, 2009, 150 kr. Beställs via www.alfhenriksson.se

Historikern, journalisten och författaren Alf Henriksson (1905-95) hade ett levande förhållande till naturen. Han följde förändringarna under årets gång, skrev om sol och regn, om höstkyla och islossning. Han var också tidigt medveten om vad människan var i färd att göra med vår planet och kommenterade detta i sina dagsverser. I Motsols har Alf Henriksson-sällskapet sammanställt några av dem. Här är ett exempel:
Inregnad
Vad hjälper det oss att vi klagar?
Vårt läge förblir desperat.
Av alla våra dagar
utgörs Sveriges klimat

Tips: GL

Blomprakt à la Linné

Herbarium Amoris passion i växtriket
av Edvard Koinberg (foto), Henning Mankell och Tore Frängsmyr (text).
Bokförlaget Max Ström, ca 399 kr.

Under flera år har fotografen Edvard Koinberg fotograferat de blommor som beskrivs av Carl von Linné i hans blomsteralmanacka från 1759. Bilderna är tagna på ett mycket personligt sätt, för mig påminner de om renässansstilleben mot en svart fond. En vacker presentbok till den som älskar blommor!
Boken innehåller också essäer skrivna av författaren Henning Mankell och Tore Frängsmyr, professor emeritus vid Uppsala universitet.

Tips: GL

Döden i Linköping

Sommardöden

av Mons Kallentoft,
Natur&Kultur, 2008, ca 172 kr inbunden. Även som pocket.

Sommarvärmen har tagit Linköping i ett järngrepp och utanför staden rasar skogsbränder. En morgon hittas en ung flicka irrandes naken i stadens största park. Så inleds Mons Kallentofts andra deckare om kriminalinspektör Malin Fors.
Den unga flickan har utsatts för övergrepp och kort därefter görs en fasansfull upptäckt vid en badstrand. Historien visar sig vara svårlöst, med tentakler långt tillbaka i tiden.
Förutom det drivna språket och den psykologiskt accelererande intrigen använder Kallentoft ett berättarknep, som fungerar i vissa, men inte i alla, lägen: de döda är närvarande. De kommenterar händelserna och ger berättelsen en ny dimension.
Klart godkänd deckare för somriga stunder.

Tips: AR

Rafflande i idyllen

I de lugnaste vatten
av Viveca Sten,
Forum, 2008, ca 177 kr inbunden. Även som pocket.

Stockholms skärgård på sommaren – jordgubbar med grädde på en sval veranda med utsikt över det glittrande havet. På vintern – kallt vatten, nät som drar ner en snart ihjälfrusen människa under iskanten.
Viveca Stens första i en serie deckare från Sandhamn har allt detta.
När två personer hittas mördade får Thomas Andreasson vid Nackapolisen ta sig an fallet. Till hans hjälp kommer barndomskamraten och numera juristen Nora Linde, som haft lantställe på ön sedan hon var barn.
Trots den idylliska inramningen är gullegullfaktorn behagligt låg. Här finns relationsproblem och pyssel med de små barnen, men den vittförgrenade mordgåtan och den i högsta grad rafflande upplösningen tar överhanden. Håll i er i hängmattan!

Tips: AR

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas