En enastående läsupplevelse
Se & läs | Ingalill läser

En enastående läsupplevelse

Ingalill Mosander tipsar om bra böcker för stora och små.

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-06-21

ROMAN:

Familjelexikon av Natalia Ginzburg, Bonniers
Ingenting är påhittat. Hon skriver bara vad hon minns om livet i sin stora italienska familj med en judisk far och en katolsk mor. På ett lättläst, nästan naivt språk skriver hon om hur Mussolinis växande makt hotar deras existens och får dem att gömma flyktingar i hemmet. Det är också en munter skildring av vardagliga gräl, skämt, vanor och ovanor. Men framför allt är det en oförglömlig berättelse om kärlek och sammanhållning.

THRILLER:

Flicka A av Abigail Dean, Forum
Lex Gracie är en framgångsrik advokat i New York. Ingen vet att hon och hennes syskon tvingades leva inspärrade och torterade i familjens hus i England. Eller att hon lyckades fly och larma polisen. Men när hennes mamma dör i fängelset kommer hennes förflutna ikapp henne. En spännande, trovärdig thriller om familjehemligheter och överlevnad, trauma och svek. Inspirerad av händelser som inträffat i verkligheten.

SJÄLVBIOGRAFISKT:

Anteckningar om sorg av Chimamanda Ngozi Adichie, Bonniers
Sex syskon i olika delar av världen sörjer sin fars död via Zoom, en konsekvens av pandemin. En av dem är Chimamanda Ngozi Adichie. Hennes skildring av sorgen hon upplever är djupt gripande samtidigt som den kan läsas som ett kärleksbrev till den döde fadern. Hon kallar sig själv för pappas flicka och insikten att aldrig mer få träffa honom gör henne både rasande och förtvivlad. En enastående läsupplevelse på 100 sidor.

DAGBOK:

Från höst till höst av Merete Mezzarella, Schidts & Söderström
Kan ses som en Ulf Lundell-dagbok för äldre, bildade damer. Hon skriver om ett år präglat av omvälvande förändringar, ett år då ingenting blev som vi tänkt. Det har blivit en bok om frustration, åldrande och tidsångest. Men också om förtröstan och hoppfullhet. Hon vågar blanda högt och lågt, stort och smått och menar att alla de hot världen idag står inför hänger ihop med varandra. Tomheten i pandemin drabbar även välbeställda i Svenskfinland.

BARN:

Vart ska systrarna? av Bo R Holmberg och Katarina Strömgård, Rabén & Sjögren
är två Augustprisbelönade barnboksskapare slår sig ihop finns anledning att vara förväntansfull. Och jag blev sannerligen inte besviken. Berättelsen handlar om Alma, en liten flicka som ÄLSKAR sina storasystrar. Problemet är att hon bara får träffa dem varannan vecka, en följd av systemet med bonusfamiljer. Oemotståndligt om syskonkärlek i vår tid och med illustrationer som går rakt in i hjärtat. 3-6 år

Ingalill Mosander
Publicerad 2021-06-21

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas