Inte slut i rutan
Se & läs | TV:

Inte slut i rutan

»Televisionen har ingen framtid«, sa radiochefen Nils Erik Baehrendtz till medarbetaren Arne Weise när han bad om lov att få extraknäcka som programledare för Filmkrönikan i tv år 1957.

Publicerad 2011-10-28

Det egendomliga var att Nils Erik Baerendtz en tid senare blev programledare för 10 000-kronors-frågan som var det program som fick televisionen att slå igenom i Sverige.
Radiomedarbetaren Lasse Boberg fick motsatt råd från sin mentor Sven Jerring:
”Stanna inte på radion, där finns ingen framtid, Den bästa tiden har redan varit.”
Detta berättar de två radio- och tv-legendarerna Arne Weise och Lasse Boberg i boken Våra 100 år med radio och tv (ICA-bokförlag). Båda har femtio års erfarenhet från ”Dumburken” och ”Ångradion” – den ene har mest setts i tv-rutan, den andre har verkat bakom programmen. I boken samtalar de om vad som hände före, under och efter sändningarna av berömda program såsom Hylands hörna, Nöjesmaskinen och Nygammalt.

Lasse Boberg blev till exempel avskedad av Nils Erik Baerendtz mitt under pågående sändning av lördagsprogrammet Timmen som innehöll en intervju med en kvinnlig skådespelare på Stadsteatern som berättade att hon blivit av med sin oskuld i en telefonkiosk.
Sedan bar det sig inte bättre än att programmet fick pressens pris Montreuxrosen för nyskapande tv-underhållning. Och Lasse blev kvar.

Nils Erik Baerendtz å sin sida fick sluta på posten som chef när den gamla SVT-kanalen skulle delas upp i TV1 och TV2. Han blev istället chef för Skansen.
Arne Weise å andra sidan fick svårt att klara det politiska klimatet på TV1 under sjuttiotalet. Som medelålders ordförande för en grupp som arbetade med barn- och ungdomsprogrammen på TV1 fick han allt mera mothugg av de yngre kvinnorna i gruppen.
”Ska du inte kunna klara några jävla vänsterkärringar”, sa Håkan Unsgaard som då ledde programrådet.
”Jag återgår gärna till programverksamheten igen”, sa Arne Weise.
Och på den vägen är det fortfarande. Arne är inte slut i rutan utan ses fortfarande i Minnenas television.

Lasse Boberg slutade på tv när det blev dags för en ny omorganisation på 1990-talet och blev programchef på Sonet Produktion. Så småningom startade han ett eget produktionsbolag som han fortsatt med sedan dess.

Gunilla Lindahl

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas