Livslögner kommer upp i dagen
Se & läs | Böcker
Foto: Eva Lundblad

Livslögner kommer upp i dagen

Bosse Schöns mål med sina böcker är att visa vilken roll svenskar i Hitler-Tyskland spelade i Förintelsen under andra världskriget.

Publicerad 2014-12-30

Hallå där Bosse Schön! I din senaste bok Hitlers svenska SS-soldater – brev och dagböcker – presenterar du svenska SS-soldaters tankar i brev och dagboksanteckningar.

Vad var det för människor?
– De flesta var högst normala pojkar och unga män. De representerade ett tvärsnitt ur befolkningen, allt från statarungar till adelsmän, de kom från småbyar och stora städer. Vi vet att 270 svenskar stred i Waffen-SS. Det finns säkert fler som vi inte känner till. Anhöriga som har hört av sig genom åren har varit ovetande om att släktingar stred för Hitler. Det är livslögner som avslöjats. Ofta har det kommit fram vid bouppteckningar. Efterlevande har hittat järnkors, bajonetter och stålhjälmar i en gammal sommarstuga. Det är hemligheter som människor försökt bevara.

Vad är det för bild som framkommer i breven och dagböckerna?
– Den officiella bilden var att de dog hjältedöden i ett korståg. Men det är normala pojkar och unga män som längtar hem. De åker iväg och möter verkligheten, de möter köttkvarnen på östfronten. Ju längre kriget går desto färre brev skriver de och innehållet blir mer realistiskt. Vi kan jämföra dem med unga män som åker iväg för att slåss med IS. De har inte en tanke på att de kan dö eller bli krigsinvalider.

Du namnger personer som stred i Waffen-SS och publicerar bilder på dem. Varför?
– Jag vill visa att de flesta var vanliga människor. Förstår man det ska man vara vaksam.

Var de här pojkarna och unga männen övertygade nazister?
– Ungefär hundra av de svenska soldaterna var övertygade nazister. En grupp hade en tysk mor eller far, en grupp var äventyrslystna, en grupp ville tjäna pengar och en grupp hade stridit i finska vinterkriget och var rädda för ett kommunistiskt maktövertagande i Sverige. Under utbildningen i Tyskland fick de lära sig att älska Hitler och hata judar. De kunde komma från Norrbotten och så hamnade de i Baku, vilken resa! Där vid fronten dog folk som flugor. Efter kriget skulle de få en bondgård i Ukraina, det löftet fick de när de skrev på kontraktet.

Vilken betydelse har SS-veteraner haft för dagens nazism i Sverige?
– När Bevara Sverige svenskt och Vitt ariskt motstånd grundades finansierades dessa kamporgan av gamla nazister och de fostrade de unga nazisterna. När Sverigedemokraterna bilades fanns SS-veteraner med bland grundarna. De yngre nazisterna uppmanades att klä sig prydligare, skapa ett vanligt partiprogram och sluta hata invandrare och judar offentligt.

Du har skrivit en rad böcker i ämnet. Vad är det som får dig fortsätta arbeta med de här frågorna?
– Mitt mål har hela tiden varit att visa vilken roll de här människorna spelade i Förintelsen, men även den roll de spelade i den planerade Förintelsen i Sverige. Jag har alla år känt att det funnits så mycket som inte berättats. Mitt intresse väcktes när tv-serien Förintelsen sändes 1979. Kort efter det delade Nordiska rikspartiet ut flygblad i brevlådorna där det stod att Förintelsen var en lögn. Jag började rota i det och 1981 läste jag en tidningsartikel om svenskar som stred för Hitler. Det var en historia jag ville gräva fram.

Text Peter Söderlund

Boken

SS-Omslag

Dölj faktaruta

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas