Persisk mat så in i norden
Recept Persiska rätter av Laleh Maghonaki Lalehs mat. Foto Stewen Quigley.
Recept | Recept

Persisk mat så in i norden

Laleh Maghonaki brinner för att blanda det bästa av persisk och svensk mat och få smakerna att gifta sig med varandra. Smörstekt torsk med chili eller köttbullar med pistagenötter. Här bjuder Laleh på fem av sina inspirerande recept.

Publicerad 2014-03-14

Hur började ditt matintresse?

– Jag har alltid älskat att laga mat, ända sedan jag var liten hemma i Iran. Mamma brukade slänga ut mig från köket, hon var rädd att jag skulle bränna mig, men jag kom alltid tillbaka och till slut gav hon upp. Vi var en stor familj med åtta syskon, så det var mycket mat som lagades. Jag älskade att hjälpa till och att titta på mamma när hon hackade färska örter.

Sedan började du jobba med mat när du kom till Sverige i vuxen ålder?

– Ja, mina svenska kompisar som åt hemma hos mig tyckte absolut att jag skulle börja ha kurser i persisk matlagning. Så jag började med det, och att åka runt till skolor och lära barnen laga persiskt. För tre år sedan var jag med i Sveriges mästerkock också. Idag jobbar jag med att utveckla recept, föreläsa och ha kurser i matlagning.

Hur skulle du beskriva det persiska köket?

– Basen är alltid ris, sedan har man kött, kyckling eller vegetariskt till. Det är mycket färska örter och kryddor, och också väldigt mycket baljväxter, linser och bönor. Jag gillar att blanda svenskt och persiskt, och försöka få fram det bästa av två världar. Persiska röror på svenskt knäckebröd eller svensk sås till en persisk kycklingrätt.

Text: Ulrika Palmcrantz
Recept: Laleh Maghonaki
Foto: Stewen Quigley

 

Här hittar du Lalehs recept på persisk mat

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas