70-plussare kan få vänta ytterligare på vaccin
Nyheter | vaccinering
Foto: Colourbox

70-plussare kan få vänta ytterligare på vaccin

Färre levererade doser vaccin mot covid-19 än planerat gör att 70-plussare kan få vänta ytterligare på att vaccinera sig. ”Det är ett problem. Det går inte att säga annat”, säger Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell på torsdagens pressträff.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-28

Det har också kommit uppgifter om att tyska myndigheter stoppar Astra Zenecas vaccin till alla över 65 år eftersom det ännu inte finns tillräcklig data över hur effektivt vaccinet är för äldre.

Astra Zenecas vaccin beräknas godkännas i morgon fredag (29/1) av EU:s läkemedelsmyndighet EMA och då kan det komma mer uppgifter om det.

Sverige får få doser av Modernas vaccin och Pfizer/Biontech levererar mindre än tänkt samtidigt som EU är i konflikt med Astra Zeneca som inte heller kommer att kunna leverera enligt plan. I det sistnämnda fallet innebär det 400 000 doser i februari till Sverige istället för utlovade en miljon.

”Spelar en väldigt viktig roll”

– Det spelar en väldigt viktig roll. Det var det här vaccinet som vi enligt de initiala rapporterna skulle öka vaccinationstakten med i februari och mars. Nu ser det inte ut som att det kommer att bli så utan att vaccinet kommer senare, säger Anders Tegnell.

Exakt hur länge 70-plussare får vänta på att vaccinera sig beror på leveranserna.

–  Vi får se hur vaccinet registreras i slutändan. Det får vi veta i morgon får vi hoppas, säger Anders Tegnell.

Rekommendationer kommer att finnas

Då får vi också veta om EMA kommer med fler detaljer om Astra Zenecas vaccin när det gäller effektiviteten hos äldre.

– Vi är medvetna om att det finns en diskussion om hur långt man kommit för att visa effektivitet hos äldre. Nu måste EMA bedöma hur bra underlaget är och vad de säger om rekommendationer för att använda vaccinet, säger Anders Tegnell.

Så innan det blir dags för 70-plussarna att vaccinera sig i fas 2 så kommer det att finnas rekommendationer till regionerna om alla vaccin ska användas på äldre eller bara vissa.

Jan Hagberg
Publicerad 2021-01-28

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas