Nyheter

Äldre har INTE sämre minne

Tyska forskare menar att tanken i själva verket är snabbare hos friska äldre än yngre. Däremot har äldre mycket mer information i hjärnan, som en dator med full hårddisk.

Publicerad 2014-01-27

Det är SvD-medarbetaren Henrik Ennart som läst en rapport av forskare i lingvistik vid universitetet i tyska Tübingen.

Äldre behärskar betydligt fler ord än unga, och alla ord tävlar om utrymme i hjärnan. Enligt forskarna är det därför inte är särskilt konstigt att en gammal människa glömmer bort ord med tanke på hur stor mängd ord hen lärt sig under hela livet. Samma sak gäller namn.

Under livet medan hjärnan fylls på blir vi allt bättre på att sorter bort ovidkommande saker. En borttappad strumpa har ingen betydelse när man måste presentera en kvartalsrapport. Men som pensionärer har vi tid att gå och fundera på strumpan hela dagen och tror lätt, felaktigt, att vi inte klarar av saker som förut, vilket i värsta fall blir självuppfyllande.

SvD:s Henrik Ennart citerar den vetenskapliga tidskriften Topics in cognitive science: “Det är hög tid att omvärdera vad vi menar med en åldrande hjärna innan våra felaktiga antaganden leder till beslut och åtgärder som marginaliserar äldre och slösar bort allmänna resurser på fel saker.”

Här kan du läsa hela Henrik Ennarts text på SvD.se:

 

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas