Nyheter

”Omsorg är mer än genomsnittsvärden”

SPFs ordförande Karl Erik Olsson riktar i en debattartikel i Dagens Arena kritik mot svenska politiker i allmänhet och äldreminister Maria Larsson (KD) i synnerhet för att bortse från att tusentals äldre inte är trygga med dagens svenska äldreomsorg.

Publicerad 2014-02-03

– Vi behöver en diskussion om hur vi ska personalförsörja framtidens äldreomsorg och hur vi ser till att inte ett enda vård- och omsorgsboende brister i kvalitet och rutiner, inleder Karl Erik Olsson sin debattartikel som publicerades idag.

SPF-basen hänvisar till den opinionsundersökning som Sveriges Television har låtit opinionsföretaget Sifo göra. Som veteranen.se har rapporterat visar undersökningen att endast två procent är helt trygga med att åldras i Sverige. 50 procent av de som svarat anser att äldreomsorgens utveckling är sämre i dag än vid valet för fyra år sedan.

Äldreminister Maria Larsson (KD) har i debatten replikerat med att Socialstyrelsens brukarundersökning ger helt andra resultat. En överväldigande majoritet av de äldre som får äldreomsorgen uppger att man är nöjd, såväl med hemtjänst som med särskilt boende.

Men ambitionsnivån måste vara större än så, menar Karl Erik Olsson.

Kvaliteten i omsorgen av sköra och gamla människor måste alltid vara bra. Omsorgen vid vård- och omsorgsboenden i vårt land kan inte reduceras till ett fint genomsnittsvärde, skriver Karl Erik Olsson.

– Därför blir jag orolig när ministern säger att det finns mycket bra vård i Sverige – javisst, men dessvärre finns även dålig vård. Vi får inte bortse från att den brukarundersökning som Maria Larsson hänvisar till också representerar flera tusen äldre vårdtagare som är missnöjda.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

 

Hela inlägget

Här kan du läsa hela debattartikeln.

Dölj faktaruta
Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas