Årets junior brinner för omsorg
Nyheter | Vård & omsorg | ÅRETS JUNIOR
Arvid Morin blev Årets junior, utsedd av Veteranens läsare Foto Örjan Björkdahl

Årets junior brinner för omsorg

Veteranens läsare har utsett Arvid Morin, 25 år, från Ung omsorg till Årets junior 2012. Mer än hälften av totalt 608 röstande valde honom bland de tre nominerade.

Publicerad 2013-02-26

Grattis Arvid, hur känns det att bli utsedd till Årets junior?
– Jättehedrande! Det är ett kvitto på att vi har lyckats med vårt företag Ung omsorg. Mina två kollegor Oscar Lundin och Benjamin Kainz har lika stor del i detta. Särskilt kul är det att det är Veteranens läsare som röstat fram oss.
Berätta hur ni startade!
– Jag sökte extrajobb i butiker i Järfälla under sista åren på gymnasiet. Det var nästan omöjligt att få jobb när man bara var 16–17 år. Så träffade jag Benjamin och Oscar som också letade efter jobb. Oscars morfar bodde på ett äldreboende i Alvesta där det var så tråkigt. Då föddes tanken på att vi skulle kunna göra något för att lätta upp tillvaron för de äldre.
– Under sportlovet 2008 sprang vi in på Järfällas kommunhus och presenterade idén. Jag, Benjamin och sex ungdomar åkte runt på äldreboenden och spelade kort, drog igång allsång och frågesporter. Det uppskattades mycket. En kommunalpolitiker tipsade oss om företaget Carema Care och vi körde igång ett sommarprojekt på äldreboenden i Växjö och Ljungby. 50 ungdomar var med.
– Projektet utökades. Carema Care hjälpte oss att dra igång i Stockholm och i Skåne. Vi rekryterade 450 ungdomar inför starten 2010. Idag är cirka 600 ungdomar involverade på 45 boenden från Trelleborg till Gävle. Vi har också startat träffpunkter för dem som bor hemma med hjälp av hemtjänst i Gävle, Västerås och Linköping.
Vad gör ungdomarna?
– De arbetar i team om sex personer på helger och lov. En teamledare coachar dem och de får utbildning i hur äldrevården fungerar. De får betalt för sitt arbete men konkurrerar inte med personalen. Deras roll är att vara en extra resurs – till exempel att lyssna på de äldre, visa dem ny teknik, spela spel och musik.
Har din generation lättare att umgås med äldre än med medelålders?
– Ja, jag tror det. För många ungdomar är personer i medelåldern auktoriteter som föräldrar och lärare. Med äldre är det lättsammare, det uppstår ett erfarenhetsutbyte där de unga och äldre lär varandra om hur det var förr och hur det är nu.
Hur ser din framtid ut?
– Så länge vi brinner för det fortsätter vi. Den dagen vi slutar ska vi lära upp nya som kan ta över efter oss. Men det är inte aktuellt ännu. Vi brinner fortfarande!

TEXT  GUNILLA LINDAHL
FOTO ÖRJAN BJÖRKDAHL

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas