Assar stod på sig – och fick rätt
Assar Björkman med erbjudandet som var "ett tryckfel" Foto: Ulrika Palmcrantz
Nyheter | konsument

Assar stod på sig – och fick rätt

Assar Björkman och hans fru Anna-Greta såg en annons i tidningen om gratis synundersökning, helt utan köpkrav. De nappade, men krävdes ändå på pengar efteråt. Assar stod på sig och fick till slut tillbaka sina pengar.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-10-19

Anna-Greta behövde eventuellt nya glasögon, så de tänkte att det här var ett bra tillfälle att få det gjort. Sagt och gjort, de begav sig till optikerkedjans butik där de länge varit kunder. Anna-Greta fick göra synundersökningen, men optikern tyckte att förändringen i hennes syn var så liten att det inte behövdes nya glasögon.

– Bra, tänkte vi, då har hon i alla fall fått göra undersökningen och så vet vi, säger Assar.

Men ute vid kassan krävdes de ändå på pengar för synundersökningen, 455 kr. Assar hänvisade till annonsen med erbjudandet där det glasklart stod att undersökningen var helt utan köpkrav. Men nej, det gällde inte, menade man i butiken, det var ett ”tryckfel”. Just det där erbjudandet gällde inte, det var gratis synundersökning om man köpte ett par glasögon för minst 795 kr.

Assar blev paff men ville inte ställa till med en scen inför andra i butiken, så han betalade. Men missnöjet gnagde i honom och han gick senare tillbaka till butiken och ville kräva pengarna tillbaka. Han möttes återigen av argumentet att det var ett ”tryckfel”, att det där är en annons som kedjans huvudkontor går ut med, att de inte ens visste om den, osv.

– Jag kände mig förbannad, ska jag som kund betala för deras tryckfel? Det stod ju klart och tydligt i annonsen att det var utan köpkrav, även i det finstilta längst ner.

Till slut, när Assar gick tillbaka ytterligare en gång och pratade med dem, gav de med sig och han fick tillbaka pengarna. ”Jag vet, det blev fel”, sa butikschefen.

Så Assar fick rätt till slut och kontentan är att man som kund ska stå på sig när man vet att man har rätt.

Ulrika Palmcrantz
Publicerad 2022-10-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas