Attendo ska granskas av åklagare
Foto: Gettyimages
Nyheter | Omsorg | Grundlag

Attendo ska granskas av åklagare

Åklagare ska ta ställning till om Attendo har brutit mot meddelarskyddet. Detta efter att bolaget varnat en medarbetare som slagit larm om brister i smittskyddet.

Jan Arleij
Publicerad 2021-05-06

Bakgrunden är att vårdbiträdet Stine Christophersen varnades av arbetsgivaren Attendo efter att för media ha berättat om brister i smittskyddet på Sabbatsbergsbyn i Vasastan i Stockholm.

Nu har ärendet överlämnats till polisen, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

– Jag har tagit del av det och överlämnat det till polisen för att upprätta en anmälan. Sedan kommer en åklagare att granska det och besluta om förundersökning ska inledas, säger chefsåklagare Anders Hirsch vid Norrorts åklagarkammare.

Inspelningar

Enligt en P1-dokumentär, ”Det illojala vårdbiträdet”, framgår det i dolda inspelningar att Attendos representanter ställer frågor till Stine Christophersen om uppgifter som lämnats anonymt till Expressens reporter våren 2020.

Fackförbundet Kommunal kräver en ny lag som förtydligar meddelarskyddet för privatanställda.

En skyldighet

Attendos VD Martin Tivéus har nyligen bett Stine Christophersen om ursäkt. Han säger i en debattartikel i DN att bolaget ska införa en obligatorisk utbildning i uppförandekod och meddelarskydd för samtliga chefer.

– En öppen och lärande kultur, där det uppmuntras att föra fram både problem och möjligheter, är kanske än viktigare i offentligt finansierad verksamhet som vård och omsorg. Därför har alla anställda inte bara en rättighet att rapportera in upplevda missförhållanden, utan också en skyldighet. Det är en viktig del av vårt löpande kvalitetsarbete, skriver Martin Tivéus.

– Får man inte gehör från sin chef, finns därutöver en lagstadgad meddelarfrihet att gå till medier. Den friheten måste både vi på Attendo och alla som arbetar inom omsorgen värna om.

Anhöriga

Martin Tivéus ger också vårdbiträdet Stine Christophersen rätt i sak. Bolagets egen utredning av situationen på Sabbatsbergsbyn under pandemin visar att den kohortvård, alltså att smittade skulle separeras från friska, som man försäkrade anhöriga bedrevs faktiskt inte fungerade.

– Jag beklagar att de närstående på Sabbatsbergsbyn inte fick tillräckligt bra information om läget – det borde vi ha gjort bättre, skriver Martin Tivéus.

Ett flertal boende på Sabbatsbergsbyn smittades och dog i covid -19 under den aktuella perioden.

Jan Arleij
Publicerad 2021-05-06
Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas