Kommuner ska granskas
Nyheter | Caremaskandalen
Foto Colourbox

Kommuner ska granskas

Kritiken mot privata vårdbolaget Carema har nu blivit för mycket för Socialstyrelsen. För första gången ska myndigheten granska vad landets kommuner egentligen gör för att säkra kvaliteten på enskilda äldreboenden.

Publicerad 2011-11-08

Bakgrunden: Medier har kunnat avslöja hur vårdföretaget Carema använt skattepengar för att maximera vinster och bonusar, samtidigt som de äldre har vanvårdats.
Ansvaret vilar inte bara på utförarna utan kanske ännu mer på politikerna som väljer att skriva avtal med utförare som visar sig inte fullfölja innehållet i avtalen.

Sätta kläm
Därför har Socialstyrelsen nu funnit tiden mogen för att också granska hur kommunerna sköter sitt uppdrag – att se till att ingångna avtal, finansierade med skattebetalarnas pengar, hålls.
– Tanken är att sätta kläm på kommunerna för att se till att de tar ett större ansvar, säger Per-Anders Sunesson, chef för tillsynsavdelningen på Socialstyrelsen, till TT.

SKL reagerar
Även Göran Stiernstedt, avdelningschef på Sveriges kommuner och landsting (SKL), anser att ett tungt ansvar vilar på kommunerna.
– När verksamheter läggs ut på entreprenad måste kommunerna skapa en helt ny apparat för styrning och uppföljning, exempelvis genom att göra oanmälda besök.
Kommunals ordförande Annelie Nordström pekar också på kommunernas ansvar, oavsett om vården sköts av ett privat bolag eller av kommunen.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas