Vänsterpartiet skjuter skarpt på Carema
Lars Ohly (V)
Nyheter

Vänsterpartiet skjuter skarpt på Carema

Vänsterpartiet vill stoppa att privata ägare får driva äldreomsorg med vinstintresse. Hårdare kontroller räcker inte, säger partiledaren i Lars Ohly.

Publicerad 2011-11-08

Vintertullen, Koppargården, Rio och Kampementet. Fyra äldreboenden med svåra missförhållanden. Fyra äldreboenden i privat regi.
Vänsterpartiets ledare Lars Ohly och Ann-Margarethe Livh, gruppledare för Vänsterpartiet i Stockholms stad lägger fram sin analys på DN Stockholms debattsida:

– Problemet löser man inte med endast hårdare kontroller eller en ny utförare. Problemet är att verksamheten drivs med vinstintresse och ägaren, vem det än är, tjänar pengar på att ha så få anställda som möjligt.

Ägarna i skatteparadis

Carema låg bakom skandalerna på Koppargården. Just Caremas ägare är dessutom skrivna i skatteparadiset Jersey för att de ska slippa betala skatt i Sverige. De lever alltså på svenska skattepengar men vägrar själva att betala skatt, noterar Vänsterpartisterna.

– I en fungerande marknadsekonomi så går det bra för ett företag som gör en produkt med hög kvalitet som många vill ha. Men inom svensk äldreomsorg fungerar det tvärtom. Ju färre anställda, ju billigare mat och ju kortare promenader, desto mer pengar tjänar företaget som driver äldreomsorgen.

En tredjedel i privat regi

I dag drivs en tredjedel av äldreomsorgen i Stockholm av privata ägare med vinstintresse.

– Så här kan vi inte ha det. Den välfärd som vi alla behöver ska vi äga och driva tillsammans, skriver debattörerna.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas