DO stämmer Migrationsverket för åldersdiskriminering
Nyheter | Ålderism
Foto: Migrationsverket

DO stämmer Migrationsverket för åldersdiskriminering

Samtliga arbetssökanden som var äldre än 36 år sållades bort när Migrationsverket sökte handläggare. Det hävdar DO som nu ska stämma myndigheten.

Publicerad 2015-01-19

Hösten 2013: Migrationsverket i Malmö utlyste ett antal tjänster som asylhandläggare.

Högskoleutbildning med juridisk eller statsvetenskaplig inriktning och kvalificerad erfarenhet av förvaltningsrätt krävdes.

En 52-årig man – utbildad jurist med flerårig erfarenhet av förvaltningsrätt från en annan myndighet – blev inte kallad till intervju. Ingen annan heller som hade hunnit uppnå 36 års ålder.

Men av de 18 personer som anställdes var två födda 1978 och övriga på 80-talet, konstaterar Diskrimineringsombudsmannen (DO) i ett pressmeddelande. Flera av de som anställdes var nyutexaminerade jurister och saknade helt erfarenhet av förvaltningsrättsligt arbete.

– Vår utredning indikerar att Migrationsverket eller det rekryteringsföretag som verket har anlitat, har haft en preferens för yngre arbetssökande, säger Martin Mörk som är chef för DO:s processenhet.

– Den 52-årige man vi företräder har utan saklig grund ansetts vara betydligt sämre meriterad än flera av de yngre personer som anställdes.

Mannen har tidigare själv överklagat tre av tillsättningarna till Statens överklagandenämnd som i maj beslutade att han borde ha kallats till intervju.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Våra experter
Vår panel består av experter på seniorfrågor som seniorhälsa, pensioner & skatter, träning samt sex & relationer.

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2015 Senioren - När insidan räknas