Nyheter

Kommun försäkrar sig mot diskrimineringslagen

Tingsryds kommun har löst försäkring för att undkomma skadestånd till följd av åldersdiskriminering. Diskrimineringsombudsmannen är förvånad och kritisk.

Publicerad 2015-01-09

Det är Smålandsposten som rapporterar att Tingsryds kommun har tecknat en försäkring mot skadestånd till följd av kränkande behandling och diskriminering i kommunens verksamheter.

Diskrimineringsombudsmannen (DO) tycker att kommunerna i stället ska satsa sina resurser på att förebygga diskriminering.

– Om detta blir mer utbrett kan det bli ett problem, främst för lagstiftaren, säger Clas Lundstedt, pressansvarig vid DO till Smålandsposten.

Diskrimineringslagen har två syften, betonar DO: att ge kompensation till den som har diskriminerats, samtidigt som diskrimineringsersättningen ska vara avskräckande för den som diskriminerar.

– Om fler kommuner väljer att teckna en försäkring istället för att arbeta med frågan, då riskerar den avskräckande effekten att bli mindre för den kommun som gör sig skyldig till brott mot lagen, säger Clas Lundstedt.

Bolaget som förmedlat försäkringen uppger att flera myndigheter på senare år gått allt hårdare åt kommunerna med skadeståndskrav.

Majoriteten av de kunder som valt att teckna försäkringen har ett försäkringsbelopp motsvarande 500 000 kronor och en självrisk på 35 000 kronor.

Jan Arleij
jan.arleij@veteranen.se

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas