En investering för samhället
Foto: Phovoir / Colourbox
Nyheter

En investering för samhället

En ekonomisk satsning på fysik aktivitet bland äldre ligger i allas intresse, menar SPF Seniorerna, PRO och Riksidrottsförbundet.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-04

Äldrelyft, fritidslyft … Det var så mycket tal om lyft under seminariet kring äldres hälsa i Almedalen att man kunde tro att det handlade om styrketräning. Och till viss del stämmer det. I en gemensam drive från pensionärsorganisationerna och Riksidrottsförbundet vill man se ett ekonomiskt stöd som kan få fler äldre i rörelse med hjälp av ideella krafter.

Ställ folkhälsan i centrum

Förutom SPF Seniorernas Eva Eriksson, PRO:s Christina Tallberg och Riksidrottsförbundets Björn Eriksson närvarade Camilla Waltersson Grönvall (M) socialpolitisk talesperson och Maja Fjaestad (S), statssekreterare hos Lena Hallengren.

– Vi vill skapa en folkrörelse där folkhälsan står i centrum, sade Eva Eriksson.

Psykisk ohälsa

Hon påtalade att den olycksform som leder till flest dödsfall är fallolyckor. Genom att förbättra styrka och balans sparar man både lidande och samhällsresurser.

Hon menade också att den föreslagna satsningen är väldigt viktig för att motverka ensamhet och social ohälsa.

– Varje dag tar en äldre man livet av sig.

Det är förkastligt

– Även om du är stillasittande så behöver du röra dig efter dina förutsättningar. Det måste ingå att man ska kunna bistå seniorer som önskar att komma ut och röra på sig också i vardagen. Idag är det knappt så att man kommer ut på promenader, och det är förkastligt, sade Christina Tallberg.

Inga nya löften

De närvarande politikerna höll med om att det är bra med förebyggande åtgärder och att fysiskt aktiva äldre är en vinst för alla. Men Maja Fjaestad framöll de satsningar som Socialdemokraterna redan har utlovat, och inte heller Camilla Waltersson Grönvall ville utlova några nya satsningar.

– vi behöver stödja organisationerna, men vi måste göra det på rätt sätt.

Win win

– Tittar vi på studier som har gjorts så förstår inte hur man ska kunna undvika att räkna hem det här, sade Björn Eriksson.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2018-07-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2023 Senioren - När insidan räknas