EU-valet: ”Sverige kastar bort erfarenhet”
Nyheter | Företrädare

EU-valet: ”Sverige kastar bort erfarenhet”

Oavsett hur det går i valet kommer Sverige att skicka ett relativt oerfaret lag till parlamentet.

Jan Arleij
Publicerad 2019-05-06

En lång rad rutinerade ledamöter avgår efter valet den 26 maj. Av dagens 20 svenska företrädare kommer samtliga sju som suttit mer än en period att tacka för sig.

Orsakerna skiftar. Några drar sig tillbaka frivilligt, som Socialdemokraternas Marita Ulvskog, tidigare kulturminister och nu med tio år i EU-parlamentet bakom sig.

Andra har av olika skäl petats av sina egna partier, som Liberalernas Cecilia Wikström.

Byter ut allihop

Moderaterna byter ut samtliga tre ledamöter. Anna Maria Corazza Bildt, Christofer Fjellner och Gunnar Hökmark försvinner från EU-scenen.

Av nuvarande svenska ledamöter ställer tio upp för omval. Men bara Malin Björk (V), Fredrick Federley (C), Jytte Guteland (S) och Peter Lundgren (SD) bedöms kunna vara säkra på att väljas in på nytt.

Övriga blir beroende av att det går bra för deras partier eller att de får rejält med personkryss.

Tar tid att lära

Erfarna politikern och SPF Seniorernas förra förbundsordförande Christina Rogestam ruskar på huvudet åt de svenska partiernas sätt att rusta ner sin rutin i EU-parlamentet.

– Det är anmärkningsvärt med vilken precision de har plockat bort den ene erfarne efter den andra. Man formligen slänger bort en massa erfarenhet.

– Det är synd att man byter på det här sättet eftersom det tar tid innan de nya kommer in och lär sig hur man mer effektivt kan vara med och påverka inifrån det ganska komplicerade EU-maskineriet.

Tappar inflytande

Christina Rogestam företräder SPF Seniorerna som är Sveriges representant i AGE, en paraplyorganisation som samlar över hundra seniororganisationer från hela Europa.

Med säte i Bryssel jobbar AGE kontinuerligt med att påverka politikerna i parlamentet att fatta bra och genomtänkta äldrepolitiska beslut.

Christina Rogestam.

En ingång för Christina Rogestam är de svenska parlamentarikerna, som hon nu befarar kommer att tappa tempo i sina möjligheter att göra skillnad i parlamentet.

– Det tar tid att lära sig hur man bäst agerar för att få mer inflytelserika uppdrag som exempelvis att bli parlamentets rapportör i en viss fråga. Det är kanske det mest effektiva sättet som man som EU-ledamot kan vara med och påverka.

Är Sverige på väg att göra ett taktiskt självmål genom att inte satsa mer på erfarenhet och upparbetade kontakter?

– Ja, så kan man tyvärr beskriva det, säger Christina Rogestam. Minskad erfarenhet minskar självklart också förutsättningarna för att hitta rätt i EU-labyrinten.

Det verkar vara huvudlöst av ett land att agera så?

– Ja, tyvärr blir det effekten av att ålderismen har ett så starkt fäste i de svenska politiska partierna.

Är det en följd av den alltmer ökända svenska åldersfixeringen, tror du?

– Ja, de svenska partierna bättrar sig i alla fall inte, vilket är anmärkningsvärt. Vi gör inte som många andra länder gör, nämligen skickar erfarna ministrar eller andra meriterade seniorer till parlamentet.

Kan kryssa

Precis som i det svenska riksdagsvalet kan man också i EU-valet kryssa för en kandidat man vill se vald, exempelvis på grund av kandidatens större erfarenhet och därmed ofta högre ålder.

I Sverige ställer cirka 420 personer upp i parlamentsvalet. De är fördelade på 17 partier. Den svenska EU-parlamentskandidaten är i genomsnitt 43,5 år, enligt beräkningar från Nyhetsbyrån Siren.

Dölj faktaruta

– Ibland kan det till och med handla om före detta statsministrar, som Alexander Stubb från Finland till exempel som är på väg in. Han har dessutom redan varit EU-parlamentariker under 2004-2008. Tyskland och Frankrike skickar också in äldre med mycket goda meriter.

Hundra år

Anna Maria Corazza Bilt, som gärna hade fortsatt som parlamentsledamot, har samma syn.

Det är verkligen dumt och en förlust för partiet att göra som Moderaterna har gjort. Även om det kommer in ett supergeni så måste man börja om, med alla kontakter och nätverk och lära sig förstå hur det funkar, säger hon i en kommentar till TT.

Enligt en beräkning av kandidaternas ålder ser Sverige nu ut att tappa drygt 100 års parlamentserfarenhet efter valet den 26 maj.

EU-valet

23-26 maj hålls val till EU-parlamentet i samtliga medlemsländer. I Sverige är valdagen den 26 maj. Totalt ska 705 ledamöter väljas, varav 21 från Sverige.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2019-05-06

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas