Nyheter | Eva Eriksson

”Svaga pensioner dyrt för samhället”

Regeringen och pensionsgruppen måste höja bostadstillägget snarast. Det säger SPF Seniorernas nyvalda förbundsordförande Eva Eriksson.

Jan Arleij
Publicerad 2017-06-19

Eva Eriksson, SPF SeniorernaI en intervju med Expressen tar hon över stafettpinnen från Christina Rogestam; ny ordförande – men samma budskap:

– De som har lägst pension har större kostnader i dag än för tio år sedan. När räkningarna är betalda har man nästan inga pengar kvar. Man har inte ens pengar att köpa en födelsepresent till sitt barnbarn eller köpa nya vårskor. Det är ovärdigt, säger Eva Eriksson.

Ensamhet kostar

Eva Eriksson betonar den sociala dimensionen av att ha låg pension som inte hänger med den allmänna prisutvecklingen.

– Att ha en låg pension efter ett långt yrkesliv gör att man plötsligt känner sig ensam. Man har inte möjlighet att fika med vännerna eller följa med på resor och det leder ofta till att man blir ledsen och isolerad. Man blir påverkad psykiskt och blir också sjukare. Det kostar samhället pengar i andra ändan, säger Eva Eriksson och konstaterar:

– Man blir förminskad som människa.

Fått signaler

Det är bra att det pågår en utredning av grundskyddet för pensionärer, men det behövs fler och snabbare åtgärder om man vill göra livet mer bättre för de sämst ställda pensionärerna, enligt Eva Eriksson.

Taket för maximal bostadskostnad i bostadstillägget ligger i dag på 5 000 kronor. Gränsen måste tryckas brant uppåt både rejält och fort, kräver Eva Eriksson och SPF Seniorerna.

– Det behöver höjas till mellan 7 000 och 8 000 kronor för att komma upp i rätt nivå, säger Eva Eriksson som enligt Expressen ”fått signaler från ministerhåll att titta på detta”.

Nästan en femtedel

Andel av svenska folket över 65 som 2015 lever under gränsen för fattigdom är 18,2 procent.
EU-ländernas genomsnitt är 14,0 procent.
Ny statistik från EU för 2016 kommer i höst.

Dölj faktaruta
Jan Arleij
Publicerad 2017-06-19

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas