Firar Äldredagen med säkerhet
En pall i duschen minskar risken för fallskador. Bild från MSBs film om säkerhet.
Nyheter | WEBB-TV

Firar Äldredagen med säkerhet

Se Yngve Gustafsson och Sydney Onayemi tipsa om hur du kan undvika fall. Filmerna är en del i MSB:s säkerhetskampanj Peppar peppar, med anledningen av FN-dagen för äldre.

Publicerad 2013-09-23

Den 1 oktober på FN:s internationella äldredag. Kommuner runt om i landet bjuder in SPF:are och andra seniorer på aktiviteter och MSB, myndigheten för samhällsskydd och beredskap, driver kampanjen Peppar peppar för att sätta fokus på äldres säkerhet.

Som en del i kampanjen har man gjort filmer där senioren Sydney Onayemi, känd från bland annat ”Vem vill slå en pensionär” tipsar om hur man kan förebygga fallskador hemma och på promenaden. I en annan film talar professor Yngve Gustafsson, senast känd från ”Sveriges bästa äldreboende” om vikten av bra kost, motion och hjärngymnastik.

MSB har även tagit fram en checklista, kallad Seniorkollen, där du kan se om du behöver tänka extra på någonting för att få en säkrare vardag.

Runt om i landet firar kommuner FNs äldredag med olika evenemang, och de SPF är ofta med på ett hörn.

I Kristinehamn ordnas till exempel en heldag med föreläsningar där bland andra Eivor Nilsson från SPF talar om ålderism, Barbro Westerholm om framtidens äldreomsorg och Jan Rülcker, ordförande i SPF Värmlandsdistriktet avslutar dagen. Bakom arrangemanget står SPF Bro tillsammans med övriga pensionärsföreningar, Kristinehamns FN-förening, Kristinehamns kommun och Studieförbundet Vuxenskolan.

I Karlskrona anordnas Seniormässa, där SPF Östra Blekinges kör är med och uppträder och föreningens ordförande Elin Sjöström deltar i en paneldiskussion om viktiga äldrefrågor.

 

Här kan du se filmerna:

 

Se Sydney tipsa om hur du gör säkert hemma:

Se Sydney tipsa om hur du promenerar säkrare:

Yngve Gustafsson berättar om fallskador:

Här hittar du Seniorkollen:

Var med!

Tipsa andra

SPF uppmärksammar dagen på sin Facebooksida där du under oktober månad kan lägga in dina bästa tips för att göra vardagen säkrare för äldre. Glöm inte att hashtagga förslaget med #Seniorkollen.

Dölj faktaruta

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas