Så ska du träna för att undvika fall
Promenader är bra träning för att förebygga fallskador Foto Colourbox
Nyheter

Så ska du träna för att undvika fall

Ett träningsprogram med balans- och styrketräning samt promenader har minskat fallskador i flera utländska försök. Nu testas metoden i Mälardalen.

Publicerad 2013-08-26

400 seniorer från Mälardalen som fyllt 75 och som nyligen fått hjälpmedel eller hemtjänst ska få delta i ett träningsprogram för att förebygga fallskador. Programmet är del i en studie som genomförs av forskare vid Uppsala universitet i samverkan med Uppsala kommun och Mälardalens högskola.

– Aktuell forskning visar att den effektivaste åtgärden för att minska antalet fall är att träna balans, muskelstyrka samt uthållighet, säger Susanna Tuvemo Johnson, sjukgymnast inom geriatriken på Akademiska sjukhuset och doktorand vid institutionen för neurovetenskap, Uppsala universitet.

Den nya träningsmetoden har utvecklats i Nya Zeeland, och har även testats framgångsrikt i Australien och England. De som deltar i studien ska regelbundet göra styrke- och balansövningar som man kan göra hemma, till exempel stå på ett ben, resa sig upp från en stol och göra benlyft med viktmanschett kring foten. Deltagarna ska dessutom föra dagbok över sin träning och får hjälp att komma igång av en sjukgymnast.

Deltagarna i studien delas in i tre grupper, en som får göra balans- och styrkeövningar samt promenader, en grupp som dessutom erbjuds motiverande samtal, samt en kontrollgrupp.

– I dag uppdagas fallrisken ofta för sent när en person redan fått en fallskada. Det finns mycket att vinna på att arbeta mer metodiskt och förebyggande. Det handlar både om att minska den enskildes lidande och samhällets kostnader. Fallolyckor hos äldre beräknas kosta minst 14 miljarder varje år i Sverige, säger Susanna Tuvemo Johnson.

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas