Ut och gå!
Nyheter | Må bra
Foto: Colourbox

Ut och gå!

Handen på hjärtat - hur mycket rör du dig egentligen? En ny studie tyder på att vi överskattar hur mycket vi motionerar.

Publicerad 2015-10-19

Alla bör röra på sig 30 minuter om dagen, i minst tio minuter åt gången. Men 93 procent av alla svenskar mellan 50 och 64 rör sig mindre än så.

– Det krävs inte några svettiga och hårda gympass för att skydda hjärtat. Att dammsuga, jobba i trädgården eller välja trappan framför hissen gör stor skillnad. En promenad på 30 minuter om dagen är bättre än ingenting, säger Kristina Sparreljung, generalsekreterare för Hjärt-Lungfonden.

En pilotstudie i forskningsstudien SCAPIS tyder på att bara 7 procent av svenskarna i åldern 50–64 år rör sig tillräckligt. Studien är gjort med en slags stegmätare och resultatet är betydligt sämre än vad som framkom i den nationella folkhälsoenkäten 2014, då hela 66 procent av befolkningen uppgav att de ägnade 30 minuter om dagen åt fysisk aktivitet.

– Tidigare studier om fysisk aktivitet har ofta byggt på att deltagarna själva har rapporterat sin aktivitet. Den här studien ger en mer objektiv bild av hur lite vi faktiskt rör på oss, säger Jan Nilsson, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Att röra på sig är inte bara bra för hjärta och lungor, det är också bra för blodgenomströmningen i hjärnan, för att motverka depressioner och för allmänt välmående.

Hur mycket rör du dig? Kommer du upp i 30 minuter fem dagar i veckan? Läs några träningstips här nedan. Kanske finns det något som lockar dig?

SCAPIS står för Swedish CardioPulmonary bioImage Study och drivs av universitetssjukhusen i Sverige med Hjärt-Lungfonden som huvudfinansiär.

Läs också

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2022 Senioren - När insidan räknas