Nyheter

Fler äldre får morfinplåster trots farliga biverkningar

Morfinplåster är beroendeframkallande och hämmar signalsubstanser i hjärnan. För en demenssjuk person kan det vara livsfarligt, säger professor Yngve Gustafson till DN.

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-04
Elderly doctor with a patient on a white background
Foto: Colourbox

Många äldre personer har smärta i kropp och leder. Med smärtstillande plåster sitter effekten i längre än med vanliga smärtstillande tabletter, vilket gör att till exempel hemtjänsten inte behöver ge medicin lika ofta. Förskrivningen av plåstren har ökat med 100 procent på tio år, rapporterar Dagens Nyheter. I Stockholm har förskrivningen ökat ännu mer, med 150 procent de senaste tio åren.

Men den smärtstillande substansen kan ha bieffekter. Det blev Anna Silins varse, när hennes 95-åriga mor Zigrida Silin plötsligt betedde sig helt annorlunda än vanligt, slutade äta och dricka och blev aggressiv.

– För en dement person kan ett fentanylplåster vara en dödsdom, eftersom morfinet hämmar de delar av signalsystemet som redan är nedsatta. En person kan tappa aptiten inom ett par dagar, säger Yngve Gustafson till Dagens Nyheter. Han är professor i geriatrik vid Umeå universitet, aktuell i SVT-produktionen Sveriges bästa hemtjänst och utsågs av Seniorens (dåvarande Veteranens) läsare till Årets senior 2013.

Stor okunnighet om äldre

Plåstren skrivs framför allt ut till äldre kvinnor. Zigrida Silin berättar för DN att hon kände hon sig omtöcknad, men plåstret satt på ryggen.

– Förskrivningen har ökat enormt, och jag tycker att det är fruktansvärt. De äldre kan inte värja sig när plåstret sätts på ryggen. Jag är förvånad om någon 95-åring tål det, säger Yngve Gustafson till DN.

Äldre patienter reagerar inte på sjukdomssymptom och läkemedel på samma sätt som yngre. Men kunskapen hos många läkare är dålig. En anledning är att äldre personer utesluts ur läkemedelstester på grund av att de är sköra och ofta har flera parallella åkommor.
Att de ofta har flera olika läkemedel gör dessutom att läkare måste ta hänsyn till om läkemedel tar ut varandra eller förstärker varandra på negativa sätt.

SPF Seniorerna deltar sedan många år i arbetet för att minska förskrivningen av olämpliga läkemedel till äldre, samt minska överförskrivningen av läkemedel. Okloka listan, där olämpliga läkemedel räknas upp, hittar du här:

Frida Andersson Johansson
Publicerad 2016-10-04

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas