Fortsatt besöksförbud till 1 oktober
Socialminister Lena Hallengren. Foto: Tomas Södergren
Nyheter | Kursändring

Fortsatt besöksförbud till 1 oktober

Regeringen förlänger besöksförbudet på äldreboenden. Men inte längre än till den sista september.

Jan Arleij
Publicerad 2020-08-20

– För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats, säger socialminister Lena Hallengren (S) till TT.

Pressen på regeringen att utveckla bättre former för besöksrestriktioner på landets äldreboenden ökar för varje dag.

Senast igår (19/8) gick moderatledaren Ulf Kristersson till offensiv på DN debatt. Tre Stiftelsers vd Monica Berglund skrev ett öppet brev till socialministern med en uppmaning att tänka om och tänka nytt. SPF Seniorernas ordförande Eva Eriksson krävde ett helt annat engagemang från riksdagspartierna än vad man hittills visat.

Nya åtgärder

På dagens (20/8) regeringssammanträde väntas ett beslut om att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen får i uppdrag att utreda om besöksförbudet ska fortsätta att gälla efter den 30 september, eller om det går att ersätta med andra åtgärder.

– För att kunna ta bort besöksförbudet så måste vi se till att ha andra regleringar och riktlinjer på plats. Så i väntan på att Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen återkommer med hur de ser på att man tar bort förbudet och vad man skulle behöva ha på plats i stället så förlänger vi förbudet till sista september, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Besked inom kort

Folkhälsomyndigheten och Socialstyrelsen ska redovisa uppdraget den 15 september.

– Det ska man tolka som att det den 1 oktober skulle kunna vara möjligt att ersätta besöksförbudet med andra åtgärder. Situationen ser väldigt mycket bättre ut just nu. Vi vill ju vara säkra på att det fortsätter så och att vi har åtgärder på plats så att man både kan hantera eventuella nya utbrott och se till så att vi inte sätter igång en ökad smittspridning, säger Lena Hallengren.

Jan Arleij
Publicerad 2020-08-20

Kontakta Redaktionen

Tidningen Senioren
Besöksadress: Hantverkargatan 25 B, 6 tr Stockholm
Postadress: Box 22574 104 22 Stockholm

Frågor om webbplatsen: webben@senioren.se

Senioren är

en medlemstidning för SPF Seniorerna.
Chefredaktör och ansvarig utgivare är Kristina Adolfsson.
©2024 Senioren - När insidan räknas